Indian-Airforce-AFCAT Indian-History Contributed by History updated on Jun 2019

 

1. The Battle of Plassey was fought in
A.1757
B.1782
C.1748
D.1764
Answer: Option A
Explanation:
The Battle of Plassey, 23 June 1757, was a decisive British East India Company victory over the Nawab of Bengal and his French allies, establishing Company rule in South Asia which expanded over much of the Indies for the next 190 years. The battle took place at Palashi, Bengal, on the river banks of the Bhagirathi River, about 150 km north of Calcutta, near Murshidabad, then capital of undivided Bengal. The belligerents were Siraj-ud-daulah, the last independent Nawab of Bengal, and the British East India Company.



2. The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of
A.Sutlej and Beas
B.Jhelum and Chenab
C.Ravi and Chenab
D.Ganga and Yamuna
Answer: Option B

3. Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after
A.military affairs
B.the state treasury
C.the royal household
D.the land revenue system
Answer: Option A
Explanation:
The head of the military was called the Mir Bakshi, appointed from among the leading nobles of the court. The Mir Bakshi was in charge of intelligence gathering, and also made recommendations to the emperor for military appointments and promotions.

4. Tripitakas are sacred books of
A.Buddhists
B.Hindus
C.Jains
D.None of the above
Answer: Option A

5.  The theory of economic drain of India during British imperialism was propounded by
A.Jawaharlal Nehru
B.Dadabhai Naoroji
C.R.C. Dutt
D.M.K. Gandhi

Answer: Option D

6.  The treaty of Srirangapatna was signed between Tipu Sultan and
A.Robert Clive
B.Cornwallis
C.Dalhousie
D.Warren Hastings
Answer: Option A


7. Through which one of the following, the king exercised his control over villages in the Vijayanagar Empire?
A.Dannayaka
B.Sumanta
C.Nayaka
D.Mahanayakacharya
Answer: Option B

8. The Vijayanagara ruler, Kirshnadev Raya's work Amuktamalyada, was in
A.Telugu
B.Sanskrit
C.Tamil
D.Kannada
Answer: Option A

9. The use of Kharoshti in ancient Indian architecture is the result of India's contact with
A.Central Asia
B.Iran
C.Greece
D.China
Answer: Option B

10. Vaikhanasa the five-fold conception of Vishnu consists ofbrahman
purusha
prakriti
satya
achyuta
aniruddha

A.I, II, III, IV and V
B.II, III, IV, V and VI
C.I, II, IV, V and VI
D.I, III, IV, V and VI

11. The troops raised by the emperor but not paid directly the state and place under the charge of mansabadars were know as
A.Walashahi
B.Barawardi
C.JCumaki
D.Dakhili
Answer: Option C

12. To conquer and annex Peshawar and Punjab, Mahmud of Ghazni defeated
A.Ghurids
B.Arabs
C.Karkotakas
D.Hindushahis
Answer: Option C

13. The victories of Karikala are well portrayed in
A.Palamoli
B.Aruvanad
C.Pattinappalai
D.Padirrupattu
Answer: Option D

14. Todar Mal was associated with
A.music
B.literature
C.land revenue reforms
D.law
Answer & Explanation
Answer: Option A

15. The title of 'Viceroy' was added to the office of the Governor-General of India for the first time in
A.1848 AD
B.1856 AD
C.1858 AD
D.1862 AD
Answer: Option C

16 To which of the following dynasties did Kind Bhoja, a great patron of literature and art, belong?
A.Karkota
B.Utpala
C.Paramara
D.Gurjara Pratihara
Answer: Option D

17. Vikramaditya, a king of Ujjain, started the Vikrama samvat in 58 BC in commemoration of his victory over
A.Indo-Greeks
B.Sakas
C.Parthinas
D.Kushanas
Answer: Option B

19 To which king belongs the Lion capitol at Sarnath?
A.Chandragupta
B.Ashoka
C.Kanishka
D.Harsha
Answer: Option B

20 The use of spinning wheel (Charkha) became common during the
A.9th Century AD
B.10th Century AD
C.12th Century AD
D.14th Century AD
Answer: Option D

feedback