Indian-Airforce-AFCAT General-Awareness Contributed by AFCAT updated on Jun 2019
Placement Paper |   7187

 

 

AFCAT Air Force Common Admission Test Solved reasoning Questions for practice

AFCAT Air Force Common Admission Test -Current and General awareness 2013 January,2012 Objective type questions
Multiple Choice Questions on Current affairs- 2012


1. India’s single-window body to clear foreign investment proposals, FIPB, cleared IKEA’s Rs 10,500-crore project, the largest FDI in single-brand retail so far. Which of the following statements about IKEA is correct?
a. IKEA is a Japanese Insurance company
b. IKEA is a South African jewellery company
c. IKEA is a South Korean Car company
d. IKEA is a Swedish furniture company
Ans. D

2. Who is the current director of Central Bureau of Investigation (CBI)?
a. C. K Raman
b. Ranjit Sinha
c. Abhi Arora
d. Shankar Bhatia
Ans. B

3. As per 'The Protection of Children from Sexual Offences Act, 2012', a child is defined as?
a. a girl under the age of 14 years
b. a boy under the age of 14 years
c. a person under the age of 18 years
d. a person under the age of 20 years
Ans. C

4. Southern bench of the National Green Tribunal (NGT) was set up at 
a. Chennai
b. Bangalore
c. Kochi
d. Hyderabad
Ans. a

5. What is 'Novozymes Avantec'?
a. a new drug found to combat HIV
b. a vaccine for Japanese Encephalitis
c. a disease that distroyed apple crop of Himachal Pradesh
d. an enzyme discovered to produce more ethanol from corn
Ans. D

6. Who was awarded the 27th Indira Gandhi Award for National Integration?
a. Gulzar
b. Sharmila Tagore
c. Sanjay Dutt
d. Priya Dutt
Ans. A

7. What is India’s rank in the Global Competitiveness Index 2012-2013 compiled by the World Economic Forum (WEF)?
a. 119
b. 89
c. 59
d. 39
Ans. C

8. Who is Malala Yousufzai? 
a. First Muslim woman Booker prize winner
b. Norway's first Islamic cabinet minister
c. First Muslim woman to scale Mt. Everest
d. Pakistani teenage rights activist shot by militants

Ans. D, Malala Yousafzai, the 14-year-old peace activist who became the ‘voice of girls in Swat’ when the Taliban controlled the valley in 2008, was shot at and seriously injured by the Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) Ms. Yousafzai had received death threats from the Taliban for speaking out against terrorism and advocating education for girls.

9. Who is the Managing Director and Chief Executive of Bombay Stock Exchange (BSE)
a. Ashishkumar Chauhan
b. Chitra Ramakrishnan
c. Kotta Harnarayanan
d. Madhu Kannan
Ans. A

10. Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) has joined hands with Japan’s largest oil and gas company for development of its Krishna Godavari basin deep-sea block. Which is the Japanese firm that acquired 26 per cent stake in ONGC’s Krishna Godavari basin deep-sea block?
a. Kyushu Corporation
b. Inpex Corporation
c. Nippon Corporation
d. Daichi Corporation
Ans. B

11. What is 'Iron Dome'?
a. Code name for the proposed NASA research station on Mars
b. Japan's robot capable of entering disaster-stricken nuclear power plants
c. India's first tiger surveillance radar system
d. Israel’s anti-missile defence system developed with US assistance
Ans. D

12. Which of the following was commissioned as India's third Rail Coach Factory - after the Integral Coach Factory, Perambur, Tamil Nadu, and the Rail Coach Factory, Kapurthala, Punjab
a. Rail Coach Factory, Lalganj (UP)
b. Rail Coach Factory, Kozhicode (Kerala)
c. Rail Coach Factory, Kazipet (AP)
d. Rail Coach Factory, Jhansi (MP)
Ans. A

13. What is 'Viranagana'?
a. A tribal belt in Andhra Pradesh
b. A South Indian folk dance form
c. An all-women commando team of Asom
d. An iron-age musical instrument unearthed in Gujarat
Ans. C

14. What is Operation Sea-quence?
a. a project to understand the genetic makeup of corals and how they react to climate change.
b. a UN operation to clean-up the five oceans
c. a project to set-up a series of tsunami warning stations along the Asian coast
d. a project to set-up naval bases along the coast of India
Ans. A

15. In 2012, India issued a set of two stamps depicting Deepavali (Diwali) and Hanukkah. Hanukkah is a major festival of which faith?
a. Buddhism
b. Judaism
c. Pars
d. Jainism
Ans. B

16. As per the Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation, an urban household with an annual income of Rs 1.5 lakh can qualify for housing scheme benefits of what class?
a. Economically Weaker Sections (EWS)
b. Lower Income Groups (LIG)
c. Middle Income Groups (MIG)
d. Higher Income Groups (HIG)
Ans. B

17. What award was given to eminent Urdu scholar Gopi Chand Narang for his outstanding work 'Urdu Ghazal aur Hindustani Zehan wa Tehzeeb'?

a. Tansen Award 2011
b. Bharatiya Jnanpith Award 2010
c. Moortidevi Award 2010
d. Sant Kabir Award 2012
Ans. C

18. Which country recently created the world's largest network of marine reserves, protecting a huge swathe of ocean environment that protects blue whale, green turtle, critically endangered populations of grey nurse sharks, and dugongs?
a. USA
b. Canada
c. Russia
d. Australia
Ans. D

19. Titan, the world's fastest supercomputer, was built by which company?
a. Cray Inc.
b. IBM
c. Fujitsu
d. Intel
Ans. C

20. What is India's rank in the financial development index 2012 compiled by the World Economic Forum (WEF)?
a. 26
b. 32
c. 40
d. 56
Ans. C

21. Who was chosen as the General Secretary of the Communist Party of China (CPC) in November 2012
a. Xi Jinping
b. Mo Yan
c. Hu Jintao
d. Xu Qiliang
Ans. A

22. Who Became the First Woman Team Principal in Formula-1
a. Monisha Kaltenborn
b. Monisha Koirala
c. Nikki Haley
d. Nainalal Kidwai
Ans. A

23. Who is the new Prime Minister of the Libya
a. Ali Ahmad
b. Hoshni Mubarak
c. Tony Tan
d. Ali Zidan
Ans. D

24. Name the car which the India’s leading car maker Maruti Suzuki launched recently
a. Maruti 800
b. Maruti SX4
c. Maruti Alto 800
d. Maruti WagonR
Ans. C

25. Name the IPS officer who has recently awarded with the Singham Bravery award posthumously.
a. Narendra Kumar
b. Deepak Kapur
c. Prem Prakash
d. Jaykant
Ans. A
----------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Name the Australian cricket player who recently inducted into the ICC hall of the fame.
a. Ricky Ponting
b. Glenn MacGrath
c. Demin Martin
d. Brett Lee
Ans. B

2. 100th Indian Science Congress held in which place
a. Chennai
b. Kolkata
c. Jaipur
d. Jodhpur
Ans. B

3. Who has appointed as the Australia’s next high commissioner to India.
a. John Robert
b. Peter Denn
c. Patrick Suckling
d. Julia Robert
Ans. C

4. Name the city which is most safest in the world as survey done by China academy of social science
a. Bombay
b. Lhasa
c. Delhi
d. Cuba
Ans. B

5. Name the person who has appointed as the whole time member of SEBI
a. Subhas Joshi
b. Raman Singh
c. Shyam Pal Singh
d. S. Raman
Ans. D

6. Where the 4th World Telgu conference held which is inaugurated by President Pranab Mukherjee 
a. Jaipur
b. Gandhinagar
c. Chennai
d. Tirupati
Ans. D

7. Who is appointed as the secretary of the Institute of company secretaries of India
a. Asikano Amano
b. S. Sundaram
c. M.S Sahoo
d. Dr. Cias A
Ans. C

8. Which state Government is set up 25 fast track court to deal with crime against the women.
a. Maharashtra
b. Delhi
c. M.P
d. U.P
Ans. A

9. Name the a Chairman of the committee which is set up by Government to deal with the Delhi Gang rape 
a. Justice K.G Balakrishnan
b. Justice J.S Verma
c. Justice J.S Mishra
d. Justice S.H Kapadia
Ans. B

10. Who is appointed as the ex-officio member of the planning commission of India.
a. Kapil Sibbal
b. A. Raja
c. Kamal Nath
d. Prafulla Patel
Ans. C

11. Who is the present head of the IMF
a. Christine Lagarde
b. Dominique Strauss Khan
c. Irena Khan
d. Pascal Lamy
Ans. A

12. Which state is became the fastest growing state between 2006 to 2010.
a. Bihar
b. Rajasthan
c. Madhya Pradesh
d. Punjab
Ans. A

13. Who has became the first Emirati who won the Rabindranath tagore peace prize 2012.
a. Irene Khan
b. Shahib Ghanem
c. Ali Zinad
d. Ali Ahman khan
Ans. B

14. Who is appointed as the new chairperson of the National Green Tribunal.
a. L.S Panta
b. J.S Mishra
c. Swatanter Kumar
d. J.S Verma
Ans. C

15. Which state government set up the senior citizenship commission to deal the problem of elder person
a. Uttar Pradesh
b. Madhya Pradesh
c. Himachal Pradesh
d. Andhra Pradesh
Ans. B

16. 14th Finance commission set up by the Union Government under the chairmanship of former Governor of the RBI
a. P.V Reddy
b. KTS Tulsi
c. D. Subbarao
d. Y.V Reddy
Ans. D

17. Who is appointed as the new Deputy Governor of the RBI
a. Shyamla Gopi Nath
b. Urjit Patel
c. A.B Patel
d. S.A Sampath
Ans. B

18. Who was elected as the first woman president of the South Korea
a. Li Hui Aye
b. Park Geun- Hye
c. Christine Lagarde
d. U Uthant
Ans. B

19. Name the Foundation who awarded the Union Finance minister as the “Best Administrator of the India”
a. K.K Birla Foundation
b. CNN-IBN
c. Infosys
d. K. Karunakaran Foundation
Ans. D

20. Name the country which legalise the woman abortion when mother’s life is at risk
a. Ireland
b. Holland
c. India
d. USA
Ans.a

21. Who is the present Union Railway Minister of India
a. Dinesh Trivedi
b. Pawan Kumar Bansal
c. Salman Khursid
d. C.P Joshi
Ans. B

22. Who is the president of the FICCI
a. Nainalal Kidwai
b. Rahul Bajaj
c. Amit Singh
d. Amitav Ghosh
Ans. A

23. Name the India Company who recently signed an agreement with China’s Dalian Wanda group
a. Bharti Airtel
b. Reliance
c. Infosys
d. Wipro
Ans. B

24. Who was the first Chief Minister of Uttrakhand
a. Nityanand
b. Bahuguna
c. Vijay Kumar
d. Virbhadra Singh
Ans. A

25. What is the India’s rank in transparency International 2012 corruption perception index
a. 76
b. 94
c. 95
d. 89
Ans. B
----------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Name the Asian elephant who can produce human speech.
a. Koshik
b. Dolly
c. Garima
d. Daya
Ans. A

2. Who is the present chief executive officer of the All India Tennis Association.
a. Hironmoy Chatterjee
b. Vishwas Narang
c. Asikano Amano
d. Subhas Joshi
Ans. A

3. Iron lady Irom Sharmila completed how many years of her fast for demanding of cancellation of Armed power special power act 1958
a. 15 year
b. 20 year
c. 10 year
d. 12 year
Ans. D

4. Name the person who has appointed as the President of the Indian Hockey Federation.
a. R. V Reddy
b. Subhas Joshi
c. Ranjit Sinha
d. V. Dinesh Reddy
Ans. D

5. Which State Election Commission announced 50 per cent reservation of seats in the panchayat election for women.
a. Manipur
b. Nagaland
c. Assam
d. Andhra Pradesh
Ans. C

6. Barack Obama re-elected as the President of the U.S belongs to which party.
a. Republic Party
b. Democratic Party
c. Conservative Party
d. Labour Party
Ans. B

7. Which country is elected as the board member of the United Nation’s Economic and Social Council (ECOSOC) for a three year term.
a. Nepal
b. Pakistan
c. India
d. Brazil
Ans. A

8. Name a great-grandson of Mahatma Gandhi who was elected to a State Assembly in the United States during the general elections held on 6 November 2012.
a. Girish Chandra Gandhi
b. Rahul Gandhi
c. Omprakash Gandhi
d. Shanti Gandhi
Ans. D

9. Protection of Children from Sexual Offences Act, 2012 came into force on 14 November 2012 covers which article of the constitution of India
a. Article 12
b. Article 14
c. Article 45
d. Article 16
Ans. C

10. Name the person who has awarded Education Nobel prize (WISE) Award 2012.
a. Madhavan Menon
b. Ashok Chauhan
c. Madhav Chavan
d. Shanti Bhusan
Ans. C

11. Name the person who has been appointed as the head of the Congress Coordination Committee for 2014 Lok Sabha poll.
a. Pranab Mukherjee
b. Man Mohan Singh
c. Sonia Gandhi
d. Rahul Gandhi
Ans. D

12. Who has became the third Indo-American to win US Congressional election after Jindal and Nikki Haley
a. Ritu Beri
b. Bobby Jindal
c. Ravi Rusia
d. Ami Bera
Ans. D

13. Who was the founder of the Shiv Sena in Maharashta
a. Bala Shahab Thakrey
b. Uddhav Thakery
c. Sanjay Thakrey
d. Raj Thakery
Ans. A

14. Recently U.S President lifted ban on import from which country
A. Myanmar
B. Pakistan
C. India
D. Nepal
Ans. A

15. Name the person who has been chosen for the Indira Gandhi Peace Prize- 2012
a. Lula da Silva
b. Barack Obama
c. Ravi Shastri
d. Allen Johnson Sirleaf
Ans. D

16. Who is the author of the Man booker Prize winning book ‘Life of Pi’?
A) Julian Barnes
B) J M Coetzen
C) Yann Martai 
D) V S Naipaul
Ans. C

17. Who won the 100th Davis cup by defeating Spain
a. Italy
b. Germany
c. Brazil
d. Czech Rpublic
Ans. D

18. Which High court of India started E- Court fee system in its premises
a. Kolkata High Court
b. Delhi High Court
c. Jabalpur High Court
d. Bombay High Court
Ans. B

19. Mohammad Ajmal Kasab, The terrorist of 26/11 Mumbai attack has hanged in which jail of India
a. Tihar Jail
b. Sanganeri Jail
c. Central Jail
d. Yarvada Jail
Ans. D

20. Who has conferred with Col. C.K Nayudu lifetime achievement award
a. Sunil Gavaskar
b. Mohammad Aziruddin
c. Kapil Dev
d. Sanjay Mazrekar
Ans. A

21. In which place The 21st ASEAN Summit was held 
a. Birla Auditorium, Jaipur, India
b. Peace Palace, Phnom Penh , Cambodia.
c. Bangladesh
d. Cuba, Havanah
Ans. B

22. Who has appointed as director general of the BBC .
a. Tony Hall
b. John Robert
c. Allen Ray
d. Asikano Amano
Ans. A

23. Who has been sworn-in as Brazil's Supreme Court's first non-White President.
a. Lula da Silva
b. Sirleaf Johnson
c. Joaquim Barbosa
d. Maria Stella
Ans. C

24. What is the name of the party of Arvind Kejriwal 
a. Aam Aadmi Party
b. KJP
c. Aam Janta Party
d. Aam Janta Union
Ans. A

25. Parliament of which country recently drafted the own Constitution
a. Egypt
b. Libya
c. Nepal
d. Saudi Arab
Ans. A
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Which country will host the 46th Annual meeting of the Asian Development Bank in 2013
a. New Delhi
b. Manila
c. Dubai
d. Singapore
Ans. A

2. Name the President of the France
a. Nicholus Sarkozi
b. Francis Hollande
c. Jullia Guilard
d. Tony Tan
Ans. B

3. Name the Indian-Origin Doctor who won the London assembly seat 
a. Dr. Onkar Singh Sahta
b. Dr. Gurpreet Singh
c. Ranveer Singh
d. Dr. Sanjay Gupta
Ans. A

4. Which state’s chief minister has demanded law to deal cases of discrimination against North-eastern student 
a. Assam
b. Nagaland
c. Mizoram
d. Meghalaya
Ans. D

5. ISRO recently gave clearance for using which frequency band from satellite for internet on train
a. KU band
b. K band
c. S band
d. G band
Ans. A

6. Name the West Indies cricket player who set an eye on Bollywood after IPL
a. Ram Naresh Sarwan
b. Chris Gayle
c. Chandra Paul
d. Brian Lara
Ans. B

7. Who is appointed as the new Prime Minister of the Russia
a. Vladimir Putin
b. Micheal Gorshkhov
c. Dmitry Medvedev
Ans. D

8. When was the World Red Cross day celebrated 
a. 7th May
b. 8th May
c. 10th May
d. 12th May
Ans. B

9. In which year MotoGP set to make its debut in India
a. 2014
b. 2013
c. 2015
d. 2011
Ans. B

10. Jammu and Kashmir Government will set up development and management authority to promote which sport in the State
a. Hockey
b. Cricket
c. Golf
d. Chess
Ans. C

11. Name the child actor who acted in the movie “Paa” died in the Nepal plane crash recently
a. Taruni Sachdev
b. Arjun Kapoor
c. Sameer Singh
d. Anamika Dholakia
Ans. A

12. Name the 73 year old Japanese oldest woman to Scale Mount Everest
a. Junko Tabaei
b. Tamae Watanabe
c. S. Kumar
d. Shize Tabie
Ans. B

13. Who won the Hopman cup 2013
a. Britain
b. Spain 
c. Serbia
d. US
Ans. B

14. Who won the Thomas Cup 2012 title
a. Saina Nehwal
b. Lin Dan
c. Jwala Gutta
d. Beeru Gupta
Ans. B

15. Which film of Raj Kapoor has been added to all time 100 list of greatest film s made since 1923 by the TIMES magazine
a. Awaara
b. Joker
c. Shree 420
d. Junglee
Ans. A

16. Name the Nobel laureate who has been appointed as the first chancellor of the proposed Nalanda University
a. Amartya Sen
b. C.V Raman
c. S.Cahndrasekhar
d. Mo Yan
Ans. A

17. Which of the following state aims to go fully organic by 2015
a. Haryana
b. Punjab 
c. Sikkim
d. Madhya Pradesh
Ans. C

18. Keshubhai Patel, the former Chief Minister of the Gujarat resigned from the BJP and launched his new party
a. Gujarat Janta Party
b. Gujarat Parivartan Party
c. Gujarat Congress Party
d. Gujarat Union
Ans. B

19. The 13 year old swimmer Adzo Kpossi was the youngest competitor at the London Olympic 2012 she belongs to which of the following country
a. Lesotho
b. Nigeria
c. Trinidad and Tobaggo
d. Togo
Ans. D

20. Where is the Head office of the Unique identification authority of India (UIDAI) located
a. Mumbai
b. Ahamdabad
c. Hydarabad
d. New Delhi
Ans. D

21. Name the Indian- American girl who won the 2012 Scripps National spelling Bee crown 
a. Snigdha Gupta
b. Snigdha Shrivastava
c. Snigdha Nandipati
d. Richa Rupta
Ans. C

22. Name the Indian cricketer who took oath as the Rajya Sabha M.P
a. Sachin Tendulkar
b. Rahul Dravid
c. Kapil Dev
d. Sunil Gavaskar
Ans. A

23. Name the Pakistan Interior minister who has suspended for dual nationality
a. Hina Rabbani
b. Parvesz Musharraf
c. Rahman Khan
d. Rahman Malik
Ans. D

24. Who took over as the new chief of the Indian Navy
a. Admiral Nirmal Verma
b. D.K Joshi
c. N.A.K Browne
d. Pawan Kumar
Ans. B

25. Where in India the talking ATM launched by Union Bank of the India
a. Ahamdabad
b. Bombay
c. Gandhinagar
d. Surat
Ans. A

26. Who has been elected as the new Chief election commissioner of the India
a. S. Y Querasi
b. V.S Sampath
c. Praveen Chawla
d. Hari Shankar
Ans. B

27. Which Social bookmarking site unveiled new logo, 6 year its launched
a. Face Book
b. Google+
c. Yahoo
d. Twitter
Ans. D

28. Who is named as the event ambassador for 2012 ICC world T-20
a. Lasitha Malinga
b. JayaVardhane
c. Sachin Tendulkar
d. Sehwag
Ans. A

29. Name the Indian movie who has been nominated for the Oscar
a. Barfi
b. Jab Tak hai Jaan
c. Don 2
d. Khiladi 786
Ans. A

30. Who has been appointed as the head of the Rajiv Gandhi Khel Ratna committee
a. Aslam Sher Khan
b. Rajyavardhan Singh Rathore
c. Sushil Kumar
d. Yogeshwar Dutt
Ans. B

31. How many medals did India win in the London Olympic in 2012
a. 5
b. 6
c. 7
d. 9
Ans. B

32. Which country won the highest number of medals in London Olympic 2012
a. USA
b. China
c. India
d. Japan
Ans. A

33. Name the two planet that came together in the western sky on 15 August 2012 after sunset
a. Mars and Jupiter
b. Mars and Saturn
c. Pluto and Saturn
d. Venus and Mars
Ans. B

34. Which one of the following High Court scrapped the Union Government ‘s 4.5% quota for minorities, carved out of the 27% reservation for the other Backward classes (OBC’s)
a. Madhya Pradesh High Court
b. West Bengal High Court
c. Andhra Pradesh High Court
d. Rajasthan High Court
Ans. C

35. Who is the Indian flag bearer in the London Olympics in 2012
a. Krishna Poonia
b. Sushil Kumar
c. Abhinav Bindra
d. Leander Paes
Ans. B

36. Which one of the following launched first educational tablet PC
a. Aakash
b. Alphabetics Computer
c. HP
d. IBM
Ans. B

37. Which one of the following is the maker of BlackBerry
a. HP
b. RIM
c. Apple
d. Sony
Ans. B

38. In which year Air India and Indian Airlines merged
a. 2008
b. 2007
c. 2009
d. 2010
Ans. A

39. Who was named as the “Player of the Euro” 2012
a. Magisterial Iniesta
b. Andre Iniesta
c. David Bakhim
d. Lionel Messi
Ans. A

40. Who was the first president of the INC
a. W.C Banerji
b. H.O Hume
c. Rajendra Prasad
d. J.L Nehru
Ans. A

41. Who was named as the ICC ODI Cricketer of the year
a. Virat Kohli
b. Mahela Jayavardhane
c. Kumar Sangakara
d. Sachin Tendulkar
Ans. A

42. Who has became the 156th member of the WTO
a. Russia
b. South Sudan
c. France
d. West Indies
Ans. A

43. Who has won the Norman Borlaug Award in Field Research and Application.
a. Aditi Kumar
b. Aditi Mukherjee
c. Priyanka Gupta
d. Uma devi
Ans. B

44. Name the person who has convicted by International Criminal Court (ICC) he was the first person to be convicted by the ICC.
a. Rajat Gupta
b. Asikano Amano
c. Thomas Lubanga
d. Thomas Handy
Ans. C

45. Who has became the first British cyclist to win the Tour de France Cycling race.
a. Bradely Wiggins
b. David Balkam
c. Lionel Messi
d. Andrew Flintoff
Ans. A

46. The peacock throne of Shahjahan was taken away by
a. Changez Khan
b. Timur
c. Nadir Shah
d. Ahmad Shah Abdali
Ans. C

47. The term of office of a judge of the International Court of Justice
a. 7
b. 9
c. 6
d. 11
Ans. B

48. The revolt of 1857 started from
a. Delhi
b. Jhansi
c. Meerut
d. Lucknow
Ans. C

49. Sun temple is situated in
a. Assam
b. Orissa
c. J&K
d. M.P
Ans. B

50. Which of the following writs is sought against illegal detention
a. Certiorari
b. Habeas Corpus
c. Mandamus
d. Prohibition
Ans. B

feedback