Indian-Airforce-AFCAT Aptitude-Reasoning Contributed by Kumar updated on Mar 2019
Placement Paper |   2691

AIR FORCE  AFCAT General Awareness (Objective Type) Indian Polity questions with answers, AFCAT free solved sample placement papers for practice, AFCAT model questions for learn and practice, Air Force Common Admission Test AFCAT Reasoning question with answers ,AFCAT  free solved sample placement papers, AFCAT previous years solved question papers of computer,general ability,reasoning,aptitude and all questions based on latest test pattern and syllabus,AFCAT Spatial Ability question with answers

 Test No. 1

 1.  Write the next number in the series. 16, 13, 17, 12, 18, 11, .....

(a) 12

(b) 19     (Ans)

(c) 22

(d) 14

(e) None

Ans : See the alternate numbers.

 

2. If 'APPEAR' is coded as 'PAEPRA', then 'PROVIDENCE' can be coded as

(a) PROIVEDNLNE

(b) PROVPINECE

(c) RPVODINEEC    (Ans)

(d) EORIVEOCEP

(e) None

Ans : The word 'APPEAR' has been coded by interchanging the two letters at a time. Hence PROVIDENCE is coded as in (C)

 

3. Find the next number in the series : 1, 4, 9, 61, 52, .... ?

(a) 63    (Ans)

(b) 50

(c) 55

(d) 70

(e) None

Ans : 12 = 1;  22 = 4;  32 = 9;  42 = 16. Now reversed 16 and is written as 61, 52 = 25 if reversed you get 52; the first three being single digits which even if reversed will be the same numbers.

 

4. If 2 * 8 = 4,  3 * 15 = 5,  4 * 24 = 6 then 5 * 40 = ?

(a) 10

(b) 8    (Ans)

(c) 6

(d) 14

(e) None

Ans :  8 ÷ 2 = 4,  15 ÷ 3 = 5,  24 ÷ 4 = 6.  Hence 40 ÷ 5 = 8

 

5.  I am seventh in the queue from either end. How many people are there in the queue ?

(a) 10

(b) 11

(c) 13  (Ans)

(d) 14

(e) None

 

6.  Write the next number in the series : 2, 6, 9, 12, 16, 18, .......

(a) 24

(b) 23  (Ans)

(c) 32

(d) 28

(e) None

Ans :  See alternate numbers.
 

7.  Insert the missing number :

2    5    7

4    7    5

3    6
 

(a) 12

(b) 4

(c) 8

(d) 6     (Ans)

(e) None

Ans :  See the vertical rows   2 + 4   ? 3,   5 + 7   ? 6,   7 + 5   ? 6,  
                                            2                 2                 2

 

8.  A cowherd had 19 cows. All but eight died. How many will he have left ?

(a) 7

(b) 11

(c) 8     (Ans)

(d) 9

(e) None

 

9.  The Twenty First Century will start on Ist January in the year

(a) 2001    (Ans)

(b) 2000

(c) 2101

(d) 2100

(e) None

 

10. Complete the series : 4, 8, 12, 16, 20, .... ?

(a) 24    (Ans)

(b) 22

(c) 18

(d) 14

(e) None

Ans :  Here the difference between the successive numbers is 4. Hence,   ? = 20 + 4 = 24

 

11. Complete the series : 23, 27, 49, ?, 72, 32

(a) 88

(b) 90

(c) 92

(d) 94   (Ans)

(e) None

 

12.  Complete the series : 240, 240, 120, 40, ?, 2

(a) 6

(b) 8

(c) 10   (Ans)

(d) 20

(e) None

 

13.  If JOEJB means INDIA then BSNZ means

(a) BASF

(b) ARMY    (Ans)

(c) KRAL

(d) CTOA

(e) None

 

14.  Supply the missing figure 2, 6, 12, 20, 30, .....

(a) 42   (Ans)

(b) 38

(c) 46

(d) 56

(e) None

Ans :  The series has difference of 4, 6, 8, 10 and so on. Hence the missing number must be 42.

 

15.  Find out the ODD pair :

(a) Nice - good

(b) Heavy - light    (Ans)

(c) Bulky - fat

(d) Sturdy - Healthy

(e) None

 

16.  Find out the ODD pair :

(a) 3 - 9   (Ans)

(b) 4 - 16

(c) 6 - 36

(d) 8 - 64

(e) 2 - 4

 

17.  The sum of any 4 consecutive even numbers is divisible by a number. Can you find out the correct choice ?

(a) by 6

(b) by 8

(c) by 4   (Ans)

(d) by 3

(e) None

 

18.  Which is the number if it comes to 15 when divided by 4 and added by 9 ?

(a) 21

(b) 26

(c) 24   (Ans)

(d) 22

(e) None

 

19.  36 is to 4 as 9 is to

(a) 27

(b) 1   (Ans)

(c) 5

(d) 18

(e) None

 

20.  91 :  7  : :

(a) 10 : 3

(b) 21 : 9

(c) 13 : 1   (Ans)

(d) 15 : 7

(e) None

feedback