GIC Aptitude-Reasoning Contributed by Harisree updated on Apr 2019

                                       GIC Model Papers

 

GIC Aptitude-Reasoning solved question papers

GIC Aptitude and reasoning model questions for practice. GIC written test aptitude, reasoning, English and general awareness. Practice aptitude questions with answers and detailed explanations. GIC computer literacy questions with answers

1    Insert the missing number :

1,  2,  5,  12  ...

(1) 24

(2) 27

(3) 10

(4) 25

(5) None of these

Ans :  (2)

Explanation :    1 * 2 + 0 = 2;  2 * 2 + 1 =  5;  5 * 2 + 2 = 12;  Then  12 * 2 + 3 = 27

 2.  Insert the missing number :

3    6    7

5    8    9

4    7    ?

(1) 56

(2) 13

(3) 8

(4) 16

(5) None of these

Ans :  (3)

Explanation :    Consider column-wise,

Add first two elements and divide by 2 to get third element; so, in third column 7 + 9 = 16, on dividing by 2, we get the answer as 8.

 3.  Complete the series :

3,  2,  11,  6  ..... 10,  27

(1) 19

(2) 14

(3) 17

(4) 42

(5) None of these

Ans :  (1)

Explanation :    See the difference between alternate numbers.

 4.  Complete the series :

2,  6,  9,  12, 16,  18  ....

(1) 24

(2) 23

(3) 32

(4) 28

(5) None of these

Ans :  (2)

Explanation :    See the alternate terms increasing by 7.

 5.  Which choice provides the answer in the following: If 7 + 2 = 59,  5 + 3 = 28,  9 + 1 = 810,  2 + 1 = 13,  then 5 + 4 = ?

(1) 19

(2) 9

(3) 20

(4) 239

(5) None of these

Ans :  (3)

Explanation :    Here the rule,  7 + 2 = 59 comes as

7 + 2 = (7 - 2) (7 + 2) = 59

Also 5 + 3 = (5 - 3) (5 + 3) = 28

Thus 5 + 4 = (5 - 4) (5 + 4) = 19

 6.  Answer in a short-cut method (999)2

(1) 19,848

(2) 1,08,431

(3) 93,670

(4) 9,98,001

(5) None of these

Ans :  (4)

Explanation :    (1000 - 1)2 = 10002 - 2 * 1000 * 1 +  12  =  998001

 

 

7    If 'JOEJB' means 'INDIA' then 'BSNZ' means

(1) BASF

(2) ARMY

(3) KARL

(4) KTOA

Ans :  (2)

 

8.  If 5 * 4 = 18,  3 * 5 = 24,  7 * 5 = 48,  9 * 8 = 85 then,  6 * 3 = ?

(1) 54

(2) 18

(3) 81

(4) 45

(5) None of these

Ans :  (1)

Explanation :    (5 + 4) * 2 = 18;  (3 + 5) * 3 = 24

(7 + 5) * 4 = 48;  (9 + 8) * 5 = 85

Thus (6 + 3) * 6 = 54

 

9.  If 'APPEAR' is coded as 'PAEPRA' 'PROVIDENCE' can be coded as

(1) PORIVEDCNE

(2) RPOVPINECE

(3) RPVODINEEC

(4) EORIVEDCEP

(5) None of these

Ans :  (3)

Explanation :    Take two letters at a time and interchange.

 

10.  No dog can sing, but some dogs can talk. If so, then

(1) Some dogs can sing

(2) All dogs can't sing

(3) All dogs can't talk 

Ans :  (2)

feedback