CTS Placement Papers

 

CTS,Cognizant,latest placement papers-2010,2011,2012,previous year sample Question paper with answer, CTS aptitude test question from analytical,vebal,reasoning and quantitative section,Cognizant latest selection pattern,company profile,HR,technical interview for new campus recruitment

Section -1- Analytical Ability (30 Ques in 30 mints)

 

Section-2- Verbal ability (25 questions)

 

Section- A Analytical Ability

 

1. What is two days after the day after the day before yesterday?

Ans- Tommorow

 

2. A clock hangs on the wall of a railway station, 71 ft. 9 in. long and 10 ft. 4 in. high. Those are the dimensions of the wall, not of the clock! While waiting for a train we noticed that the hands of the clock were pointing in opposite directions, and were parallel to one of the diagonals of the wall. What was the exact time?

 

3. If the price off a dress was cut by 20% for a sale, by what percentage off the sale price must it be increased by to resell it at the original price?

Ans- 25 %

 

4.  A box contains 12 marbles of three different colours green, yellow and blue-4 each, If you were to close your eyes and pick them at random, how many marbles must you take out to be sure that there are at least two of one colour among the marbles picked out?

 

5. There is a number, the second digit of which is smaller than its first digit by 4, and if the number was divided by the digit’s sum, the quotient would be 7. Can you find the number?

Ans- 84

 

6. Count the number of cubes

Ans-11

 

7. Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).

Problem Figures:                                              Answer Figures:

(A)     (B)      (C)     (D)                      (1)      (2)      (3)      (4)      (5)

Ans-(3)

 

8. Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).

Problem Figures:                            Answer Figures:

    (A)     (B)      (C)     (D)                  (1)      (2)      (3)      (4)      (5)

Ans-(2)

 

9. Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).

Problem Figures:                            Answer Figures:

    (A)     (B)      (C)     (D)                  (1)      (2)      (3)      (4)      (5)

Ans-(1)

 

10. Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).

Problem Figures:                            Answer Figures:

    (A)     (B)      (C)     (D)                  (1)      (2)      (3)      (4)      (5)

Ans-(3)

11. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Police          2. Punishment             3. Crime          4. Judge           5. Judgement  

A.        3, 1, 2, 4, 5     

B.        1, 2, 4, 3, 5

C.        5, 4, 3, 2, 1     

D.        3, 1, 4, 5, 2

Ans-D

 

12. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Tree             2. Seed                        3. Flowers       4. Fruit                        5. Plant           

A.        5, 2, 1, 3, 4     

B.        2, 5, 1, 4, 3

C.        2, 5, 1, 3, 4     

D.        2, 5, 3, 1, 4

Ans-C

 

Questions(13-15). Read the paragraph and answer the question that follows.

13. Senators from urban areas are very concerned about assuring that there will be funding for a new international airport. Senators from rural areas refuse to fund anything until money for agricultural subsidies is appropriated. If the legislature funds these two programs, on which of the following could they spend the rest of the money?

A.        the school music program and national radio

B.        hurricane preparedness

C.        harbor improvements and the school music program

D.        small business loan program

E.         national radio and senate office building remodelling

Ans-A

 

14. If the legislature decides to fund the agricultural subsidy program, national radio, and the small business loan program, the only other single program that can be funded is

A.        hurricane preparedness.

B.        harbor improvements.

C.        school music program.

D.        senate office building remodeling.

E.         international airport.

Ans-D

 

15. Five cities all got more rain than usual this year. The five cities are: Last Stand, Mile City, New Town, Olliopolis, and Polberg. The cities are located in five different areas of the country: the mountains, the forest, the coast, the desert, and in a valley. The rainfall amounts were: 12 inches, 27 inches, 32 inches, 44 inches, and 65 inches.

* The city in the desert got the least rain; the city in the forest got the most rain.

* New Town is in the mountains.

* Last Stand got more rain than Olliopolis.

* Mile City got more rain than Polberg, but less rain than New Town.

* Olliopolis got 44 inches of rain.

* The city in the mountains got 32 inches of rain; the city on the coast got 27 inches of rain.

 

Q. Which city got the most rain?

A.        Last Stand

B.        Mile City

C.        New Town

D.        Olliopolis

E.         Polberg

Ans-A

 

16.Here are some words translated from an artificial language.

tamceno means sky blue

cenorax means blue cheese

aplmitl means star bright

Which word could mean "bright sky"?

A.        cenotam          

B.        mitltam

C.        raxmitl

D.        aplceno

Ans-B

 

17. Here are some words translated from an artificial language.

granamelke means big tree

pinimelke means little tree

melkehoon means tree house

Which word could mean "big house"?

A.        granahoon      

B.        pinishur

C.        pinihoon         

D.        melkegrana

Ans-A

 

18. Which word does NOT belong with the others?

A.        tulip    

B.        rose

C.        bud     

D.        daisy

 

Ans-C

 

19. Which word does NOT belong with the others?

A.        unimportant    

B.        trivial

C.        insignificant   

D.        familiar

Ans-D

 

20. Which word does NOT belong with the others?

A.        book   

B.        index

C.        glossary          

D.        chapter

Ans-A

 

21. Find the statement that must be true according to the given information.

Erin is twelve years old. For three years, she has been asking her parents for a dog. Her parents have told her that they believe a dog would not be happy in an apartment, but they have given her permission to have a bird. Erin has not yet decided what kind of bird she would like to have.

A.        Erin's parents like birds better than they like dogs.

B.        Erin does not like birds.

C.        Erin and her parents live in an apartment.

D.        Erin and her parents would like to move.

Ans-C

 

22. Find the statement that must be true according to the given information.

When they heard news of the hurricane, Maya and Julian decided to change their vacation plans. Instead of traveling to the island beach resort, they booked a room at a fancy new spa in the mountains. Their plans were a bit more expensive, but they'd heard wonderful things about the spa and they were relieved to find availability on such short notice.

A.        Maya and Julian take beach vacations every year.

B.        The spa is overpriced.

C.        It is usually necessary to book at least six months in advance at the spa.

D.        Maya and Julian decided to change their vacation plans because of the hurricane.

Ans-D

 

23. Study the following pie-chart and the table and answer the questions based on them.

Proportion of Population of Seven Villages in 1997

Village             % Population Below Poverty Line

     X                            38

     Y                            52

     Z                             42

     R                            51

     S                             49

     T                             46

     V                            58

 

I. The ratio of population of village T below poverty line to that of village Z below poverty line in 1997 is:

A.        11 : 23

B.        13 : 11

C.        23 : 11

D.        11 : 13

Ans-C

 

II. If the population of village R in 1997 is 32000, then what will be the population of village Y below poverty line in that year?

A.        14100 

B.        15600

C.        16500 

D.        17000

Ans-B

 

III. If in 1998, the population of villages Y and V increase by 10% each and the percentage of population below poverty line remains unchanged for all the villages, then find the population of village V below poverty line in 1998, given that the population of village in 1997 was 30000.

A.        11250 

B.        12760

C.        13140 

D.        13780

Ans-B

 

24. Pointing to a photograph of a boy Suresh said, "He is the son of the only son of my mother." How is Suresh related to that boy?

A.        Brother           

B.        Uncle

C.        Cousin

D.        Father

Ans-D

 

25. If A + B means A is the brother of B; A - B means A is the sister of B and A x B means A is the father of B. Which of the following means that C is the son of M?

A.        M - N x C + F

B.        F - C + N x M

C.        N + M - F x C

D.        M x N - C + F

Ans-D

 

26. Pointing towards a girl, Abhisek says, "This girl is the daughter of only a child of my father." What is the relation of Abhisek's wife to that girl?

A.        Daughter        

B.        Mother

C.        Aunt   

D.        Sister

Ans-B

 

27. Anupam said to a lady sitting in a car, "The only daughter of the brother of my wife is the sister-in-law of the brother of your sister." How the husband of the lady is related to Anupam?

A.        Maternal uncle           

B.        Uncle

C.        Father 

D.        Son-in-law

Ans-D

 

28. question below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

Question: How much was the total sale of the company ?

Statements:

   1. The company sold 8000 units of product A each costing Rs. 25.

   2. This company has no other product line.

A.        I alone is sufficient while II alone is not sufficient

B.        II alone is sufficient while I alone is not sufficient

C.        Either I or II is sufficient

D.        Neither I nor II is sufficient

E.         Both I and II are sufficient

Ans-E

 

29. A song always has

A.        Word  

B.        Chorus

C.        Musician         

D.        Tymbal

Ans-A

 

30. My ten years old niece is taller than my twelve years old son:

A.        Always           

B.        Never

C.        Often  

D.        Sometimes

Ans-D

 

Section-B- Verbal Ability

 

1. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?

There are not many men who are so famous that they are frequently referred to by their short names only

A.        initials 

B.        signatures

C.        pictures           

D.        middle names

E.         No correction required

Ans-A

 

2. Choose the correct meaning of proverb/idiom,

To drive home

A.        To find one's roots     

B.        To return to place of rest

C.        Back to original position        

D.        To emphasise

E.         None of these

Ans-D

 

3. choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.

Who is creating this mess?

A.        Who has been created this mess?

B.        By whom has this mess been created?

C.        By whom this mess is being created?

D.        By whom is this mess being created?

Ans-D

 

4. Choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.

They greet me cheerfully every morning.

A.        Every morning I was greeted cheerfully.

B.        I am greeted cheerfully by them every morning.

C.        I am being greeted cheerfully by them every morning.

D.        Cheerful greeting is done by them every morning to me.

Ans-B

 

5. Choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.

He said to his father, "Please increase my pocket-money."

A.        He told his father, "Please increase the pocket-money"

B.        He pleaded his father to please increase my pocket money.

C.        He requested his father to increase his pocket-money.

D.        He asked his father to increase his pocket-money

Ans-C

 

6. Choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.

The little girl said to her mother, "Did the sun rise in the East?"

A.        The little girl said to her mother that the sun rose in the East.

B.        The little girl asked her mother if the sun rose in the East.

C.        The little girl said to her mother if the sun rises in the East.

D.        The little girl asked her mother if the sun is in the East.

Ans-B

 

7. Select the pair which has the same relationship.

THRUST:SPEAR

A.        mangle:iron    

B.        scabbard:sword

C.        bow:arrow      

D.        fence:epee

Ans-D

 

8. Select the pair which has the same relationship.

CORPOREAL:SPIRITUAL

A.        mesa:plateau   

B.        moron:savant

C.        foreigner:immigrant   

D.        pedagogue:teacher

Ans-B

 

9. Rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

Then

P :        it struck me

Q :       of course

R :       suitable it was

S :        how eminently

The Proper sequence should be:

A.        SPQR 

B.        QSRP

C.        PSRQ 

D.        QPSR

Ans-C

 

10. Rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

I read an advertisement that said

P :        posh, air-conditioned

Q :       gentleman of taste

R :       are available for

S :        fully furnished rooms

The Proper sequence should be:

A.        PQRS 

B.        PSRQ

C.        PSQR 

D.        SRPQ

Asn-B

 

11. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer.

A.        I could not put up in a hotel

B.        because the boarding and lodging charges

C.        were exorbitant

D.        No error.

Ans-A

 

12. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer.

A.        If you lend him a book          

B.        he will lend it to some one else

C.        and never you will get it back.           

D.        No error.

Ans-C

 

13. Choose the word which best expresses the meaning of the given word.

EMBEZZLE

A.        Misappropriate           

B.        Balance

C.        Remunerate    

D.        Clear

Ans-A

 

14. Choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

EXODUS

A.        Influx 

B.        Home-coming

C.        Return

D.        Restoration

Ans-A

 

15. Choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

A style in which a writer makes a display of his knowledge

A.        Pedantic         

B.        Verbose

C.        Pompous        

D.        Ornate

Ans-A

 

Questions(16-20) -Read the paragraph and answer the questions that follows

Nationalism, of course, is a curious phenomenon which at a certain stage in a country's history gives life, growth and unity but, at the same time, it has a tendency to limit one, because one thinks of one's country as something different from the rest of world. One's perceptive changes and one is continuously thinking of one's own struggles and virtues and failing to the exclusion of other thoughts. The result is that the same nationalism which is the symbol of growth for a people becomes a symbol of the cessation of that growth in mind. Nationalism, when it becomes successful sometimes goes on spreading in an aggressive way and becomes a danger internationally. Whatever line of thought you follow, you arrive at the conclusion that some kind of balance must be found. Otherwise something that was good can turn into evil. Culture, which is essentially good become not only static but aggressive and something that breeds conflict and hatred when looked at from a wrong point of view. How are you find a balance, I don't know. Apart from the political and economic problems of the age , perhaps, that is the greatest problem today because behind it there is tremendous search for something which it cannot found. We turn to economic theories because they have an undoubted importance. It is folly to talk of culture or even of god. When human beings starve and die. Before one can talk about anything else one must provide the normal essentials of life to human beings. That is where economies comes in. Human beings today are not in mood to tolerate this suffering and starvation and inequality when they see that the burden is not equally shared. Others profit while they only bear the burden.

 

16. Suitable title for this passage can be

A.        Nationalism breeds unity

B.        Nationalism - a road to world unity

C.        Nationalism is not enough

D.        Nationalism and national problems

Ans-C

 

17. Negative national feeling can make a nation

A.        selfish 

B.        self-centred

C.        indifferent      

D.        dangerous

Ans-B

 

18. The greatest problem in the middle of the passage refers to the question

A.        how to mitigate hardship to human beings

B.        how to contain the dangers of aggressive nationalism.

C.        how to share the economic burden equally

D.        how to curb international hatred

Ans-B

 

19.  Others' in the last sentence refers to

A.        other people   

B.        other nations

C.        other communities      

D.        other neighbours

Ans-A

 

20. Aggressive nationalism

A.        breeds threat to international relations

B.        leads to stunted growth

C.        endangers national unity

D.        isolates a country

Ans-D

 

Questions(21-25) -Read the paragraph and answer the questions that follows

Sometimes we went off the road and on a path through the pine forest. The floor of the forest was soft to walk on; the frost did not happen it as it did the road. But we did not mind the hardness of the road because we had nails in the soles and heels nails bit on the frozen ruts and with nailed boots it was good walking on the road and invigorating. It was lovely walking in the woods.

 

21. We did not mind the hardness of road because

A.        we had nailed boots on          

B.        it was good walking on the road

C.        the walk was refreshing         

D.        the nails bit on the frozen roads

Ans-A

 

22. We found great joy on account of

A.        wearing nailed boots

B.        the good long walk on the road

C.        walking occasionally through the forest

D.        walking on frost with nailed boots on

Ans-D

 

23. Sometimes we walked through the pine forest as

A.        the path was unaffected by the frost

B.        it was good walking with nails in the boots

C.        the walks was invigorating

D.        it was sheer joy to walk in the forest

Ans-A

 

24. The floor of the forest was soft because

A.        the forest did not harden it on account of trees

B.        the travellers were wearing boots

C.        the shoes had nails on their sole and heel

D.        they enjoyed walking in the woods

Ans-A

 

25. 'Frozen nuts' means

A.        very cold roads

B.        wheel marks in which frost had become hard

C.        the road covered with frost

D.        hard roads covered with snow

Ans-C

Practice CTS fully solved sample placement papers with answers and explanation