CRPF Whole-Testpaper Contributed by Thanisque updated on Jun 2019

CRPF model solved question paper of aptitude,reasoning and general intelligence
Directions (Qs. 1 to 8) :    In these questions, select the related letters/ words/ numbers/figures from the given alternatives.
1.    Taste  :  Tongue   :  :   Walk   :   ?
    (a)    Pavement
    (b)    Crutch
    (c)    Legs
    (d)    Walking stick
    Ans:    ( c )    Legs
      
2.    CHIMNEY   :   SMOKE    :   :   ______   :   ______
    (a)    Gun  :  Bullet
    (b)    House   :   Roof
    (c)    Clay   :   Ceramic
    (d)    Tea   :   Kettle
    Ans:    ( a )    Gun  :  Bullet

      
3.    DCHG   :   LIKQP   :   :   FEJI   :   ?
    (a)    MLSR
    (b)    NMRQ
    (c)    ONTS
    (d)    QPUT
    Ans:    ( None )  

      
4.    CAD   :   FDG   :  :   XZW   :   ?
    (a)    IQJ
    (b)    CAD
    (c)    ZBY
    (d)    UWT
    Ans:    ( d )    UWT

      
5.    5  :   124     :  :     7   :   ?
    (a)    342
    (b)    343
    (c)    248
    (d)    125
    Ans:    ( a )    342

      
6.    3265   :   4376     :  :     4673   :   ?
    (a)    2154
    (b)    5487
    (c)    3562
    (d)    5784
    Ans:    ( d )    5784

      
Directions (Qs. 7 to 12) :    In these questions, select the response which is different from the other three responses.
 
7.  (a)    Telephone
    (b)    Tape-Recorder
    (c)    Transistor
    (d)    Telescope
    Ans:    ( d )    Telescope

 
8. (a)    Glue
    (b)    Oil
    (c)    Paste
    (d)    Cement
    Ans:    ( b )    Oil
 
9.  (a)    XZUS
    (b)    OQLJ
    (c)    HJFE
    (d)    FHCA
    Ans:    ( c )    HJFE
 
10.(a)    KNPS
    (b)    RUWZ
    (c)    MPRU
    (d)    PRSU
    Ans:    ( d )    PRSU
      
11.    (a)    26 ? 62
    (b)    36 ? 63
    (c)    46 ? 64
    (d)    56 ? 18
    Ans:    ( d )    56 ? 18
      
12.(a)    6958
    (b)    7948
    (c)    6895
    (d)    9783
    Ans:    ( d )    9783
      
Directions (Qs. 13) :    In this question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?
13.    m__nm__n__an__a__ma__
    (a)    amammn
    (b)    aammnn
    (c)    ammanm
    (d)    aamnan
    Ans:    ( b )    aammnn
      
Directions (Qs. 14 to 17) :    In these questions, a series is given with one term missing.   Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
14.    A,  c,  f,  j,  ?,  ?
    (a)    ou
    (b)    mo
    (c)    lp
    (d)    rv
    Ans:    ( a )    ou
      
15.    QYK,   ?,   ISG,   EPE
    (a)    NWJ
    (b)    MVI
    (c)    NVI
    (d)    MVJ
    Ans:    ( b )    MVI
      
16.    10,   22,   46,   94   ?
    (a)    180
    (b)    184
    (c)    190
    (d)    140
    Ans:    ( c )    190
      
17.    110,   132,   156,   ?,   210
    (a)    162
    (b)    172
    (c)    182
    (d)    192
    Ans:    ( c )    182
      
Directions (Qs. 18 to 22) :    In these questions, which one of the given responses would be a meaningful order of the following words?
18.    (1)    Book    
(2)    Words
(3)    Letters   
 (4)    Sentences
(5)    Chapters    
(6)    Pages
    (a)    3  2  6  5  4  1
    (b)    3  2  5  4  6  1
    (c)    3  2  4  5  6  1
    (d)    3  2  4  6  5  1
    Ans:    ( d )    3  2  4  6  5  1
      
19.    (1)    Probation    
(2)    Interview
(3)    Selection    
(4)    Appointment
(5)    Advertisement    
(6)    Application
    (a)    5  6  4  2  3  1
    (b)    5  6  3  2  4  1
    (c)    5  6  2  3  4  1
    (d)    6  5  4  2  3  1
    Ans:    ( c )    5  6  2  3  4  1
      
20.    If E = 5,  PEN = 35, then PAGE = ?
    (a)    28
    (b)    29
    (c)    36
    (d)    27
    Ans:    ( b )    29
      
21.    If he word ?PORTER? can be coded as ?MBNZQN?,  then how can ?REPORT? be written?
    (a)    NQMBNZ
    (b)    NQBMNZ
    (c)    NBQMNZ
    (d)    NQMNBZ
    Ans:    ( a )    NQMBNZ
      
22.    In  a certain code, the words ?COME AT ONCE? were written as XLNVZGLMXV.  In the same code which of the following would be ?OK? ?
    (a)    LM
    (b)    LP
    (c)    KM
    (d)    KL
    Ans:    ( b )    LP

Directions (Qs. 23) :    In this question, you have to identify the correct response from the given premises stated according to following symbols.
23.    If ?+? means ?minus?, ?-? means ?multiplication?,  means ?plus? and ?x? means ?division, then
            15 ? 3 + 10 x 5 ? 5 =
    (a)    52
    (b)    48
    (c)    22
    (d)    5
    Ans:    ( b )    48
      
Directions (Qs. 24 ) :    In this question, find the missing number from the given response.
24.    8    7    10    12
13    12    15    17
10    9    ?    14
    (a)    12
    (b)    10
    (c)    21
    (d)    25
    Ans:    ( a )    12
      

Directions (Qs. 25) :    From the given alternative words  select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
25.    Given word :        ADMINISTRATION
    (a)    STATION
    (b)    TRADITION
    (c)    MINISTER
    (d)    RATION
    Ans:    ( c )    MINISTER
      
Directions (Qs. 26) :    A word given in Capital letters is followed by four answer words.  Out of these only one can be formed by using the letters of the given word.  Find out that word.
26.    IMMEDIATELY
    (a)    DIAMETER
    (b)    DICTATE
    (c)    LIMITED
    (d)    DIALECT
    Ans:    ( c )    LIMITED
      
27.    Suresh starts from a point, walks 2 miles towards the south, turns right and walks 1 ½ miles, turns left and walks½ mile and then he turns back.  What is the direction he is facing now?
    (a)    East
    (b)    West
    (c)    South
    (d)    North
    Ans:    ( d )    North
      
28.    Ashok wants to book a ticket to Madurai.  He starts and  covers 5 km to reach the Booking Office which is in the East of his house.  From there he turns to the North towards the market by traveling 3 km.  From there he turns left to his friend Sandeep?s house which is 5 km away.  Now he has to get back to his house.  How many km he has to cover to reach his house?
    (a)    8 km
    (b)    3 km
    (c)    5 km
    (d)    6 km
    Ans:    ( b )    3 km
      
29.    The age of X is 2/3rd that of Y.  After 6 years, X will  be 46 years old.  The present age of Y is
    (a)    40 years
    (b)    56 years
    (c)    60 years
    (d)    100 years
    Ans:    ( c )    60 years
      
30.    A is B?s brother, C is A?s mother, D is C?s father, E is B?s son.  How is D related to A ?
    (a)    Son
    (b)    Grandson
    (c)    Grandfather
    (d)    Great Grandfather
    Ans:    ( c )    Grandfather
      
31.    In a store, 5 articles A, B, C, D and E are priced differently.  Value of ?C? is Rs. 100.  ?A? is cheaper than ?C? but costlier than ?B?.  ?E? is costlier than ?C? but cheaper than ?D?.  Which of the articles is the costliest ?
    (a)    D
    (b)    E
    (c)    B
    (d)    A
    Ans:    ( a )    D
      
32.    Read The following information to answer this question :
(i)    A B C D E F are six family members
(ii)    There is one Doctor, one Lawyer, one Engineer, onePilot, one Student and one Housewife.
(iii)    There are two married couples in the family.
(iv)    F, who is a Lawyer, is the father of A.
(v)    B is a Pilot and is mother of C.
(vi)    D is grandmother of C and is a housewife.
(vii)    E is father of F and is a Doctor.
(viii)    C is brother of A.
        How many female members are there in the family?
    (a)    One
    (b)    Two
    (c)    Three
    (d)    Four
    Ans:    ( ? )   
 

feedback