Brahmputra Valley Fertilizer Corporation Limited (BVFCL) Question-Paper Contributed by Lishoy updated on Mar 2019

                        Brahmaputra Valley Fertilizer Corporation Ltd Question Paper

 

General English

Directions—(Q. 1–5) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e. ‘All correct’ as your answer. 

1. He was a member (A) of the original (B) committee which drafted (C) these recommendations. (D) All correct (E) 
Ans : (B) 

2. Do not procede (A) with the transfer (B) of funds until you receive further (C) instructions. (D) All correct (E) 
Ans : (A) 

3. Our branch is located (A) in a remote (B) area where water is scarcity (C) available. (D) All correct (E) 
Ans : (C) 

4. To gain (A) their support, (B) you must convenience (C) them of the benefits (D) of the proposal. All correct (E) 
Ans : (C) 

5. The deal we negotiated (A) has not been approved (B) by RBI and needs (C) to be revized. (D) All correct (E) 
Ans : (D) 

Directions—(Q. 6–10) Rearrange the following six sentences (a), (b), (c), (d), (e) and (f) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them. 
(a) A few minutes later he was hauled back on board the ship, on the captain’s orders. 
(b) One of the crew began to complain and moan about the situation and no one could silence him. 
(c) Marvelling at the change, the passengers asked for an explanation, to which the captain replied, “We never appreciate how well off we are in a situation until we fall into a worse one”. 
(d) During a voyage a great storm arose. 
(e) In exasperation the captain ordered him to be thrown overboard. 
(f) To everyone’s surprise, the man immediately went back to his post and silently began to work. 

6. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ? 
(A) (a) 
(B) (b) 
(C) (c) 
(D) (d) 
(E) (e) 
Ans : (E) 

7. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ? 
(A) (a) 
(B) (b) 
(C) (c) 
(D) (d) 
(E) (e) 
Ans : (D) 

8. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ? 
(A) (b) 
(B) (c) 
(C) (d) 
(D) (e) 
(E) (f) 
Ans : (E) 

9. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ? 
(A) (b) 
(B) (c) 
(C) (d) 
(D) (e) 
(E) (f) 
Ans : (A) 

10. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement ? 
(A) (a) 
(B) (b) 
(C) (c) 
(D) (d) 
(E) (f) 
Ans : (C) 

Directions—(Q. 11–15) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence meaningful and grammatically correct. If the sentence is correct as it is and no correction is required, mark (E) as the answer. 

11. Ensure we have the necessary clearance is the responsibility of the legal department. 
(A) Ensuring we have 
(B) To ensure having 
(C) We have been ensured 
(D) Ensuring us having 
(E) No correction required 
Ans : (B) 

12. They have decided to go ahead and implement which was discussed at last month’s conference in Chennai. 
(A) What we had discussed 
(B) Whatever discussion 
(C) That being discussed 
(D) Which has been discussed 
(E) No correction required 
Ans : (A) 

13. To reduce costs, we should replace our current system by much efficient one. 
(A) Through more efficient 
(B) Efficiently by 
(C) With a more efficient 
(D) For better efficiency 
(E) No correction required 
Ans : (C) 

14. Staff in the district offices can easily monitor whether the payments are being made in time. 
(A) Easily be monitored 
(B) Monitor easier whether 
(C) Easy to monitor that 
(D) Monitor easily 
(E) No correction required 
Ans : (E) 

15. Most of the managers whom involved in the deal had previously worked for multinational banks. 
(A) Whose involved 
(B) Involvement with 
(C) Involving whom 
(D) Involved in 
(E) No correction required 
Ans : (D) 

Directions—(Q. 16–25) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case. 

One rainy day while driving me home from school my father stopped to offer a frail old man a lift. Though he was headed in the opposite ...(16)..., my father insisted. By the time we ...(17)... home it was late and I was tired and ...(18)... with my father. That night, my father ...(19)... me a bedtime story as usual–A ...(20)... Emperor was once asked “Sire, while you ...(21)... rich and powerful, your teacher doesn’t even ...(22)... a piece of land yet you visit him, ...(23)... don’t you summon him to court ?” The Emperor ...(24)... and said, “You are mistaken, my teacher is ...(25)... than I am. My land can be lost in a war but he possesses knowledge which can never be stolen.” “The old man was my teacher.” my father concluded. I have never forgotten the lesson my father ‘taught’ me that day. 

16. (A) route 
(B) manner 
(C) direction 
(D) side 
(E) way 
Ans : (C) 

17. (A) left 
(B) arrived 
(C) return 
(D) gone 
(E) reach 
Ans : (B) 

18. (A) complained 
(B) annoying 
(C) hungry 
(D) upset 
(E) worried 
Ans : (D) 

19. (A) taught 
(B) described 
(C) told 
(D) reads 
(E) related 
Ans : (C) 

20. (A) greedy 
(B) honest 
(C) foolish 
(D) mighty 
(E) cruel 
Ans : (D) 

21. (A) are 
(B) being 
(C) were 
(D) so 
(E) seem 
Ans : (A) 

22. (A) own 
(B) earn 
(C) acquire 
(D) possessed 
(E) has 
Ans : (A) 

23. (A) however 
(B) but 
(C) instead 
(D) when 
(E) why 
Ans : (E) 

24. (A) shouted 
(B) silent 
(C) thinks 
(D) smiled 
(E) prayed 
Ans : (D) 

25. (A) powerful 
(B) wise 
(C) wealthy 
(D) stronger 
(E) richer 
Ans : (E) 

Reasoning

1. If the following numbers are rewritten by interchanging the digits in ten’s place and hundred’s place and then arranging them in the descending order. What will be the second digit of the newly formed fifth number from your right ? 
479, 736, 895, 978, 389, 675 
(A) 3 
(B) 4 
(C) 5 
(D) 6 
Ans : (C) 

2. P is 60 m South-East of Q. R is 60 m North-East of Q. Then R is in which direction of P ? 
(A) North 
(B) North-East 
(C) South 
(D) South-East 
Ans : (A) 

Directions—(Q. 3–5) Read the following information for answering the questions that follow— 
On a playing ground A, B, C, D and E are standing as described below facing the North. 
(i) B is 50 metres to the right of D. 
(ii) A is 60 metres to the South of B 
(iii) C is 40 metres to the West of D. 
(iv) E is 80 metres to the North of A. 

3. If a boy walks from C, meets D followed by B, A and then E, how many metres has he walked if he has travelled the straight distance all through ? 
(A) 120 
(B) 150 
(C) 170 
(D) 230 
Ans : (D) 

4. What is the minimum distance (in metre approximately) between C and E ? 
(A) 53 
(B) 78 
(C) 92 
(D) 120 
Ans : (C) 

5. Who is to the South-East of the person who is to the left of D ? 
(A) A 
(B) B 
(C) C 
(D) E 
Ans : (A) 

6. A man was walking in the evening just before the sun set. His wife said that, his shadow fell on his right. If the wife was walking in the opposite direction of the man, then which direction the wife was facing ? 
(A) North 
(B) West 
(C) South 
(D) East 
Ans : (C) 

Directions—(Q. 7–11) In each of the following questions choose the set of numbers from the four alternative sets that is similar to the given set. 

7. Given set : (4, 9, 18) 
(A) (8, 14, 22) 
(B) (10, 15, 25) 
(C) (6, 12, 23) 
(D) (12, 17, 26) 
Ans : (D) 

8. Given set : (10, 14, 17) 
(A) (4, 11, 14) 
(B) (9, 12, 15) 
(C) (8, 13, 18) 
(D) (6, 9, 12) 
Ans : (A) 

9. Given set : (7, 27, 55) 
(A) (21, 35, 52) 
(B) (18, 42, 65) 
(C) (16, 40, 72) 
(D) (13, 30, 58) 
Ans : (C) 

10. Given set : (39, 28, 19) 
(A) (84, 67, 52) 
(B) (52, 25, 17) 
(C) (70, 49, 36) 
(D) (65, 45, 21) 
Ans : (A) 

11. Given set : (246, 257, 358) 
(A) (233, 343, 345) 
(B) (273, 365, 367) 
(C) (143, 226, 237) 
(D) (145, 235, 325) 
Ans : (A) 

Directions—(Q. 12–16) Each question contains six or seven statements followed by four sets of combinations of three. Choose the set in which the statements are logically related. 
12. (1) All books are having pages. 
(2) All kings are having pages. 
(3) All kings are books. 
(4) Some heavy things are having pages. 
(5) Some heavy things are books. 
(6) Some books are heavy. 
(7) Some heavy things are having pages. 
(A) 1, 2, 3 
(B) 6, 1, 4 
(C) 4, 6, 1 
(D) 1, 5, 7 
Ans : (D) 

13. (1) No athletes are vegetarians. 
(2) All cricket players are athletes. 
(3) Some athletes play cricket. 
(4) Some cricket players are vegetarians. 
(5) No cricket player is a vegetarian. 
(6) All athletes are vegetarians. 
(A) 1, 2, 5 
(B) 3, 4, 1 
(C) 1, 5, 2 
(D) 2, 5, 6 
Ans : (A) 

14. (1) All grandmothers cook well. 
(2) No man is a grandmother. 
(3) Some men do not cook well. 
(4) All those who cook well are men. 
(5) No one who cooks well is a man. 
(6) All those who cook well are grandmothers. 
(7) Some men are not grandmothers. 
(A) 2, 6, 5 
(B) 2, 5, 6 
(C) 1, 4, 2 
(D) 6, 4, 7 
Ans : (B) 

15. (1) Looting is a crime. 
(2) Some crooked people are criminals. 
(3) All those involved in looting are criminals. 
(4) Some crooked people are involved in looting. 
(5) All criminals are looked down in society. 
(6) Some crooked people are not criminals. 
(A) 1, 4, 6 
(B) 3, 6, 2 
(C) 1, 2, 6 
(D) 3, 4, 2 
Ans : (D) 

16. (1) Some women are those who are successful in life. 
(2) Some men are those who have patience. 
(3) No man is a woman. 
(4) All those who have patience are successful in life. 
(5) Some who are successful in life are men. 
(6) Some men are not those are successful in life. 
(A) 1, 3, 6 
(B) 4, 2, 6 
(C) 1, 5, 3 
(D) 2, 4, 5 
Ans : (B) 

Directions—(Q. 17–21) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered (I) and (II). You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. 
Give answers— 
(A) If the data in statement (I) alone are sufficient to answer the question, while the data in statement (II) alone are not sufficient to answer the question; 
(B) If the data in statement (II) alone are sufficient to answer the question, while the data in statement (I) alone are not sufficient to answer the questions; 
(C) If the data even in both statements (I) and (II) together are not sufficient to answer the question; (D) If the data in both statement (I) and (II) together are necessary to answer the question. 

17. In which direction is Mahatmaji’s statue facing ? 
I. The statue is towards the northern end of the city. 
II. The statue’s shadow falls towards East at 5 O’clock in the evening. 
Ans : (C) 

18. What is the total number of pupils in the final year class ? 
I. The number of boys in the final year class is twice as much as the number of girls in that class. 
II. The sum of the ages of all the pupils in the class is 399 years and their average age is 19 years. 
Ans : (B) 

19. Who is the tallest among A, B, C and D ? 
I. A is taller than C. 
II. B is taller than C and D. 
Ans : (C) 

20. How many Sundays are there in a particular month of a particular year ? 
I. The month begins on Monday. 
II. The month ends on Wednesday. 
Ans : (D)

feedback