Brahmputra Valley Fertilizer Corporation Limited (BVFCL) Placement Paper Contributed by Akamsha updated on Mar 2019

                          Brahmaputra Valley Fertilizer Corporation Ltd Placement Paper

Mental Ability and General Awareness 

Q.1)There are 40 coins in a bag, consisting of Rs. 5 and Rs. 2 coins. If the total amount is Rs. 140, how many Rs. 2 and Rs. 5 coins are there in the bag? 
(1) 20 each 
(2) 25 and 15 
(3) 30 and 10 
(4) 22 and 18 

Q.2)6(3 – x)–5 (2x– 4) = 4(3x–) + 14 
In the above equation the value of x is: 
(1) 3 
(2) 2 
(3) 1 
(4) ½ 

Q.3)The first Indian Governor of the RBI was: 
(1) L.K.Jha 
(2) C.D.Deshmukh 
(3) I.G.Patel 
(4) None of these 

Q.4)X walked 35 metres towards South, then turned left and walked 25 metres, and again turned left and walked for 35 meters. He then turned to his right and walked 20 metres. At what distance and direction from the starting point is X now standing? 
(1) 20m West 
(2) 45m East 
(3) 20m East 
(4) 45m North 

Q.5)The sum of the interior angles of a polygon is twice the sum of its exterior angles. How many sides does the polygon have? 
(1) 8 sides 
(2) 9 sides 
(3) 12 sides 
(4) 6 sides 

Q.6)Sam said to Rita “Your mohter’s husband’s sister is my aunt”. How is Rita related to Sam? 
(1) Daughter 
(2) Niece 
(3) Sister 
(4) Mother 

Q.7)Four years ago, the average age of A and B was 18 years. At present the average age of A, Ba nd C is 24 years. What would be the age of C after 8 years? 
(1) 30 years 
(2) 32 years 
(3) 28 years 
(4) 25 years 

Q.8)Unscramble the letters of words and find odd one out: 
(1) ORNI 
(2) ICAO 
(3) PPREOC 
(4) ZENRBO 

Q.9)Which is the greatest five digit number exactly divisible by 279? 
(1) 99603 
(2) 99882 
(3) 99550 
(4) None of these 

Q.10)Oranges are bought at 5 for Rs. 10 and sold at 6 for Rs. 15. The profit or loss as percentage is: 
(1) 50% 
(2) 40% 
(3) 35% 
(4) 25% 

Q.11)Which country has won the cricket world cup maximum number of times? 
(1) West Indies 
(2) Pakistan 
(3) Sri Lanka 
(4) Australia 

Q.13)Express 19992111is decimal: 
(1) 0.946 
(2) 0.904 
(3) 0.893 
(4) 0.981 

Q.14)The marks obtained by 10 students in Science (out of 50) are 30, 41, 40, 41, 30, 41, 30, 28, 41, 40. The modal mark is: 
(1) 40 
(2) 30 
(3) 41 
(4) 35
 
Q.15)6, 18, 24, 9, 27, 33, 11?, ? 
(1) 15, 19 
(2) 22, 27 
(3) 33, 39 
(4) 44, 47 

Q.16)X gives12of his property to his wife and 12of the rest of his son. The remainder is divided equally to his two daughters. The share of each daughter is: 
(1) 18
(2) 16
(3) 14
(4) 23

Q.17) Do or Die was the slogan of which movement in India? 
(1) The Quit India Movement, 1921 
(2) Salt Movement, 1930 
(3) Non-Cooperation Movement, 1921 
(4) Indigo revolt, 1859-60 

Q.18)Xerophytes live predominantly in: 
(1) Ponds 
(2) Mountains 
(3) Deserts 
(4) Brackish water 

Q.19)The area of the base of a right cone is 154 m2and its volume is 308 m2. The height of the cone is: 
(1) 8 m 
(2) 6 m 
(3) 7 m 
(4) 9 m 

Q.20)The L.C.M. of two numbers is 12 times their H.C.F.. The sum of the H.C.F. and L.C.M. is 403. If one number is 93, then the other number is: 
(1) 134 
(2) 124 
(3) 128 
(4) 310 

Q.21)Jamshedpur is located on the bank of: 
(1) Damodar 
(2) Ganges 
(3) Subarnarekha 
(4) Musi 

Q.22)The wages of 10 workers for a six-day week is Rs. 1200. What are the one day’s wages of 4 workers? 
(1) Rs. 40 
(2) Rs. 32 
(3) Rs. 80 
(4) Rs. 24 

Q.23)All natural numbers and 0 are called the _______ numbers. 
(1) whole 
(2) prime 
(3) integer 
(4) rational 

Q.24)Judge : Justice : Censor: ? 
(1) Freedom 
(2) Morality 
(3) Entertainment 
(4) Halls 

General English

Directions—(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions. 

Mihir and Mahadev lived in the same village. While Mahadev owned the largest shop in the village, Mihir was a poor farmer. Both had large families, with many sons, daughtersin-law and grandchildren. One day, Mihir, tired of not being able to make ends meet, decided to leave the village and move to the city where they were sure to make enough to feed everyone. They said their goodbyes, packed their few belongings and set off. When night fell, they stopped under a large tree. There was a stream running nearby, where they could refresh themselves. Mihir told his sons 
to clear the area below the tree. He told his wife to fetch water. He instructed his daughters-in-law to make up the fire and started cutting wood from the tree himself. Now, in the branches of that tree sat a thief. He watched as Mihir’s family worked together. He also noticed they had nothing to cook. Mihir’s wife too thought the same, for she said to her husband, “Everything is ready. But what shall we eat ?” Mihir raised his hands to heaven and said, “Don’t worry. He is watching all this from above. He will help us.” 

The thief was worried. He had seen that the family was large and worked well together. Surely they did not know he was hiding in the branches ? He decided to make a quick getaway. He climbed down swiftly when they were not looking and ran for his life. But, he left behind his bundle of stolen jewels and money, which dropped down into Mihir’s lap. He opened it and jumped with joy when he saw the contents. The family promptly gathered its belongings and returned to the village. There was great excitement when they told everyone how they got rich. 

Mahadev thought this was a nice quick way to earn some money ! He commanded his family to pack some clothes and they set off as if on a journey. They stopped under the same tree and Mahadev started commanding everyone as Mihir had done. But no one in his family was willing to obey orders. They were used to having servants wait on them – so the one who went to the river to fetch water had a nice bath. The one who went to gather wood for the fire went off to sleep beneath the tree. And Mahadev only ordered everyone about, not bothering to do anything himself. Meanwhile the thief had returned to the tree. He noticed the family members were greedy and selfish. They would never be able to put up a fight together. Then, Mahadev and his wife started the conversation that they had rehearsed carefully. Mahadev’s wife said, “Everything is ready. But what shall we eat ?” Mahadev raised his hands upwards and said, “Don’t worry. He is watching all this from above. He will help us”. 

At this, the thief jumped down from the tree, knife in hand. Seeing him, everyone started running helter skelter to save themselves. The thief stole everything. Mahadev and his family had to return to the village empty-handed, having lost all the jewellery and gold they had taken with them. 

1. Which of the following cannot be said about Mihir’s family ? 
(a) They respected and obeyed Mihir. 
(b) They were so poor that they sometimes had to starve. 
(c) They had no friends in the village when they were poor. 
(A) None 
(B) Only (c) 
(C) Only (b) and (c) 
(D) Only (b) 
(E) All (a), (b) and (c) 
Ans : (C) 

2. Why did Mihir and his family decide to camp under the ‘thief’s tree’ ? 
(A) Being a large family they knew they could capture the thief 
(B) It was a convenient spot to camp for the night 
(C) It was the only tree large enough to shelter the whole family 
(D) there was a stream nearby and wood to build a house 
(E) Exhausted after the day’s travel they couldn’t walk any more 
Ans : (B) 

3. Why did the thief leave the valuables he had stolen behind ? 
(A) Seeing Mihir’s faith in God the thief was filled with remorse 
(B) Feeling sorry for Mihir’s family he decided to donate the valuables to them 
(C) He was afraid that God would punish him for stealing 
(D) In his hurry to run away he forget to take the valuables along 
(E) He was confident that they were so well hidden that they would not be found 
Ans : (D) 

4. Which of the following best describes Mahadev ? 
(A) He was a rich businessman 
(B) He bullied his wife so she obeyed him 
(C) He paid his servants well to look after his family’s needs 
(D) He was greedy and had cheated Mihir 
(E) He was brave and decided to trick the thief 
Ans : (A) 

5. Why did Mihir’s family return to the village ? 
(A) To show off their newfound wealth 
(B) To buy back their land and start a business 
(C) They had no need to shift to the city 
(D) To share their wealth with the other villagers 
(E) They wanted to sing God’s praises to all the villagers 
Ans : (C) 

6. What made Mihir utter the phrase, “He is watching all this from above.” ? 
(A) He had spotted the thief and wanted to frighten him off 
(B) He was telling his wife to trust God to look after them 
(C) It was a warming to his family members to stick together 
(D) He was begging the thief for help to feed his family 
(E) None of these 
Ans : (B) 

7. Which of the following is TRUE in the context of the passage ? 
(A) Mahadev planned to seek his fortune in the city as Mihir had 
(B) Mihir’s family preferred to live in the city 
(C) Mahadev had no intention of moving to the city 
(D) Mahadev lost his entire life savings to the thief 
(E) The thief only robbed those whom he did not like 
Ans : (D) 

8. Why did the thief return to the tree ? 
(A) To plot how to get his money back 
(B) He thought no one would look for him there 
(C) To keep a watch on Mahadev’s family 
(D) Not mentioned in the passage 
(E) None of these 
Ans : (D) 

9. Why was the thief not afraid of Mahadev’s family ? 
(A) They had not brought their servants along to protect them 
(B) Seeing their wealth he suspected them of stealing his loot 
(C) He had weapons to defend himself 
(D) Mahadev’s family was not as large as Mihir’s 
(E) None of these 
Ans : (E) 

10. How did the villagers react to Mihir’s new found wealth ? 
(A) They tried hard to coax him to reveal the secret of his wealth 
(B) They followed his example and became more devout 
(C) They pretended to happy for him but were secretly jealous 
(D) They each plotted to visit the tree and get rich quickly 
(E) None of these 
Ans : (E) 

Directions—(Q. 11–13) Which of the following is most similar in meaning to the word given in bold as used in the passage. 
11. make(A) earn 
(B) estimate 
(C) prepare 
(D) build 
(E) settle 
Ans : (A) 

12. lost 
(A) defeated 
(B) failed 
(C) forfeited 
(D) wasted 
(E) destroyed 
Ans : (D) 

13. getaway 
(A) holiday 
(B) freedom 
(C) fantasy 
(D) escape 
(E) relaxation 
Ans : (D) 

Directions—(Q. 14–15) Which of the following is most opposite in meaning of the word given in bold as used in the passage. 

14. rehearsed(A) repeated 
(B) forced 
(C) fake 
(D) unplanned 
(E) effortless 
Ans : (D) 

15. willing 
(A) oblige 
(B) reluctant 
(C) distracted 
(D) determined 
(E) obstacle 
Ans : (B) 

Directions—(Q. 16–25) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any) 

16. The majority of the population believes (A) / that the stock market is recovered (B) / and that it is the (C) / right time to buy shares. (D) No error (E) 
Ans : (B) 

17. Seema’s new office is close (A) / to her residence so (B) / she will not longer (C) / have to travel by train. (D) No error (E) 
Ans : (C) 

18. In the present guidelines, (A) / the bank is required to obtain (B) / a photograph from any person (C) / who wishes to open an account. (D) No error (E) 
Ans : (C) 

19. Chetan puts in a lot (A) / of effort to ensure (B) / that the scheme was (C) / launched in March. (D) No error (E) 
Ans : (C) 

20. As our economy is (A) / experiencing a recession, banks (B) / have became very cautious (C) / about giving loans. (D) No error (E) 
Ans : (C) 

21. After retiring she spent (A) / most of her time teaching young (B) / doctors and motivating themselves (C) / to work in rural areas. (D) No error (E) 
Ans : (A) 

22. Since this foreign bank has (A) / not performed very good this year (B) / it will not be setting / up any new branches. (D) No error (E) 
Ans : (B) 

23. Our Chairman is deeply concerned (A) / about the environment (B) / and plans to take some steps to reduce the (C) / pollution caused by our factories. (D) No error (E) 
Ans : (E) 

24. He was afraid that his parents (A) / would not allow him to (B) / make the film so he did (C) / not tell them about it. (D) No error (E) 
Ans : (E) 

25. I was previously posted (A) / in Singapore and it (B) / took me a long time (C) / to accustom to the food. (D) No error (E) 
Ans : (D)

feedback