Border Security Force (BSF) Question-Paper Contributed by Bhuvaneswar updated on Mar 2019

                                              BSF Exam Model Question Paper

BSF ASI/HC/CT Clerical Aptitude Question Paper

1. What should come in the place of (?) in the given series?
ACE, FGH, ?, PON
(A) KKK
(B) JKI
(C) HJH
(D) IKL
Ans. (A)

2. Typist : Typewriter : : Writer: ?
(A) Script
(B) Pen
(C) Paper
(D) Book
Ans. (B)

3. Paint: Artist : : Wood: ?
(A) Furniture
(B) Forest
(C) Fire
(D) Carpenter
Ans. (D)

4. acme : mace :: alga: ?
(A) glaa
(B) gaal
(C) laga
(D) gala
Ans. (D)

5. EIGHTY : GIEYTH : : OUTPUT:?
(A) UTOPTU
(B) UOTUPT
(C) TUOUTP
(D) TUOTUP
Ans. (D)

6. ‘Medicine’ is related to ‘Patient’ in the same way as ‘Education’ is related to—
(A) Teacher
(B) School
(C) Student
(D) Tuition
Ans. (C)

7. Fill in the missing letter in the following series—
S, V, Y, B, ?
(A) C
(B) D
(C) E
(D)G
Ans. (C)

8. What should come in the place of question mark in the following series?
3, 8, 6, 14, ?, 20
(A) 11
(B) 10
(C) 8
(D) 9
Ans. (D)

9. Select the correct option in place of the question mark.
AOP, CQR, EST, GUV, ?
(A) IYZ
(B) HWX
(C) IWX
(D) JWX
Ans. (C)

10. What should come in the place of question mark in the following series?
1, 4, 9, 25, 36, ?
(A) 48
(C) 52
(B) 49
(D) 56
Ans. (B)

Directions—(Q. 11 to 14): Select the one which is different from the other three.
11. (A) Bokaro
(B) Jamshedpur
(C) Bhilai
(D) Agra
Ans. (D)

12. (A) January
(B) February
(C) July
(D) December
Ans. (B)

13. (A) Bible
(B) Panchsheel
(C) Geeta
(D) Quran
Ans. (B)

14. (A) Star
(B) Sun
(C) Sky
(D) Moon
Ans. (C)

Directions—(Q. 15 to 17): based on alphabets.
15. If the sequence of the alphabets is reversed which of the following would be the 14th letter from your left?
(A) N
(B) L
(C) O
(D) None of these
Ans. (D)

16. Which letter is the 8th letter to the right of the letter, which is 12th from the left?
(A) V
(B) T
(C) W
(D) Y
Ans. (B)

17. Which letter is the 8th letter to the right of the letter which is 10th to the left of the last but one letter from the right?
(A) V
(B) X
(C) W
(D) I
Ans. (C)

Directions—(Q. 18 to 23) Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
18. (A) Green
(B) Red
(C) Colour
(D) Orange
Ans. (C)

19. (A) Rabbit
(B) Crocodile
(C) Earthworm
(D) Snail
Ans. (A)

20. (A) Polo
(B) Chess
(C) Ludo
(D) Carrom
Ans. (A)

21. (A) Sun
(B) Universe
(C) Moon
(D) Star
Ans. (B)

22. (A) Cheese
(B) Milk
(C) Curd
(D) Ghee
Ans. (B)

23. (A) Carrot
(B) Radish
(C) Potato
(D) Brinjal
Ans. (D)

24. In a certain code ‘CONTRIBUTOR’ is written as ‘RTNOCIROTUB’. How is ‘prohibition’ written in that code?
(A) NOITIBIHORP
(B) IHORPBITION
(C) ITIONBIHOTP
(D) IHORPBNOITI
Ans. (D)

25. If ‘CAT’ and ‘BOAT’ are written as XZG and ‘YLZG’ respectively in a code language how is ‘EGG’ to be written in the same language?
(A) VSS
(B) URR
(C) VTT
(D) UTF
Ans. (C)

26. In a code language SINGER is written as AIBCED then GINGER will be written in the same code as—
(A) CBIECD
(B) CIBCED
(C) CBICED
(D) CIBECD
Ans. (B)

27. If BAT is coded as 283, CAT is coded as 383 and ARE is coded as 801, then the code for BETTER is—
(A) 213310
(B) 213301
(C) 123301
(D) 012334
Ans. (A)

28. If water is called black, black is called tree, tree is called blue, blue is called rain, rain is called pink and pink is called fish in a certain language then what is the colour of sky called in that language?
(A) Blue
(B) Fish
(C) Rain
(D) Pink
Ans. (C)

29. A man walks 3 km northwards and then turns left and goes 2 km. He again turns left and goes 3 km. He turns right and walks straight. In which direction he is walking now?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans. (B)

30. One morning after sunrise Vikram and Shailesh were standing in a lawn with their back towards each other. Vikram’s shadow fell exactly towards left-hand side. Which direction Shailesh was facing?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans. (D)

feedback