BIS Aptitude-Reasoning Contributed by Akshara updated on May 2019

BIS reasoning questions with answers for learn and practice BIS free solved sample question papers of aptitude, reasoning, technical knowledge english questions with answers

1 How many meaningful English Words can be formed with the letters ARILT using each letter only once in that word ?

(1) None

(2) One

(3) Two

(4) Three

(5) More than three

Ans : (2)

Solutions :  Meaningful word ? TRAIL.

2 Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

(1) Listen

(2) Feel

(3) Think

(4) Sing

(5) Hear

3 In a certain code 'PLANT' is written '$@2«©' and 'YIELD' is written as '?64@%'.  How is 'DELAY' written in the code ?

(1) ?4«2%

(2) ?4@2%

(3) %42@?

(4) %4@2?

(5) None of these

Ans : (4)

Solutions :   P     L    A     N    T
                  ?    ?    ?    ?    ?
                  $    @    2    «    ©

and             Y     I     E     L     D
                  ?    ?    ?     ?    ?
                  ?     6    4     @    %

So,             D     E     L      A    Y
                  ?    ?    ?     ?    ?
                  %    4    @     2     ?

 

Directions (Q.4-6) The following questions are based on the five three digit numbers given below.

394        632        783        576        895

 

4.  If the positions of the first and the second digit within each number are interchanged, which of the following will be the second highest number ?

(1) 632

(2) 783

(3) 576

(4) 895

(5) 394

Ans : (5)

Solutions :  Interchanging the first and second digits of each number,

934        362        873        756        985

Hence, the second highest number is 394.

 

5.  If the first and second digits of each of the numbers are added the resulting sum of which of the following numbers will not be exactly divisible by 3 ?

(1) 895

(2) 394

(3) 576

(4) 632

(5) 783

Ans : (1)

Solutions :  First and second digits of each of the numbers are added,

12    9    15    12    17

17 cannot divisible by 3.  Hence, the number is 895.

 

6.  If 2 is added to the last digit of each number and then the positions of first and the third digits are interchanged, which of the following will be the highest number ?

(1) 576

(2) 895

(3) 783

(4) 394

(5) 632

Ans : (1)

Solutions :  If 2 is added to the last digit of each number then,

394  +  2  =  396,632  +  2  =  634,

783  +  2  =  785,576  +  2  =  578,895  +  2  =  897

Now interchange the position of first and third digit. 

693,  436,  587,  875,  798

Hence, the highest number ? 576.

7 If P means 'x', 'R' means '+', 'T' means '÷' and S means '-', then 18T3P9S8R6 = ?

(1) 1 1/3

(2) 46

(3) 58

(4) 2/3

(5) None of these

8 Which of the following does not have the same relationship as that of Cloth : Garments ?

(1) Leather : Footwear

(2) Wood : Furniture

(3) Earthen post : Clay

(4) Gold : Ornaments

(5) German Silver : Utensils

 9  Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?

(1) 169

(2) 179

(3) 135

(4) 149

(5) 157

Study the following arrangement carefully and answer the question given below.

S  M  P  6  3  «  $  A  4  L  N  @  Z  5  #  V  U  7  E  8  B  %  T  Y  X  G  2  I  &  9  W

 

10.  Which of the following is the third to the left of the fifteenth from the left end ?

(1) @

(2) 5

(3) 7

(4) U

(5) None of these

Ans : (1)

Solutions :  Third to the left of the fifteenth from the left = 12th from the left = @

 11.  How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately followed by an even number and preceded by a symbol ?

(1) None

(2) One

(3) Two

(4) Three

(5) More than three

Ans : (1)

 12.  What should come in place of the question mark (?) in the following-series based on the above arrangement ?

P  M  3    A  $  L    Z  @  #    ?   

(1) U V E

(2) V # E

(3) 7 U 8

(4) V 7 #

(5) None of these

Ans : (3)

In each question below are given two statements, followed by four conclusions numbered (I), (II), (III) and (IV). You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly-known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly-known facts.

 

13.  Statements : -

          (I)  All papers are sticks.

       (II)  All sticks are brushes.

Conclusions  : -

          (I)  Some papers are brushes.

       (II)  Some brushes are sticks.

      (III)  All sticks are papers.

      (IV)   All brushes are papers.


(1) Only (I) and (III) follow

(2) Only (II), (III) and (IV) follow

(3) Only (I) and (II) follow

(4) Only (IV) follows

(5) None of these

 14.  Statements : -

          (I)  Some baskets are dusters.

       (II)  Some dusters are folders.

Conclusions  : -

          (I)  Some baskets are folders.

       (II)  Some dusters are folders.

      (III)  All folders are baskets.

      (IV)   Some baskets are dusters.

(1) Only (I) and (III) follow

(2) Only (III) follows

(3) Only (I), (III) and (IV) follow

(4) Only (II) follows

(5) Only (II) and (IV) follow

 15. Statements : -

          (I)  All scales are cards.

       (II)  Some cards are paints.

Conclusions  : -

          (I)  Some cards are scales.

       (II)  Some scales are paints.

      (III)  All paints are scales.

      (IV)  All cards are paints.

(1) Only (I) follows

(2) Only (III) and (IV) follow

(3) Only (IV) follows

(4) All follow

(5) None follows

feedback