Bihar PSC Whole-Testpaper Contributed by Shikha updated on Apr 2019

                                                    BPSC Solved Paper

 

1. Increase in net RBI credit for central government represents:
(a) Budgetary Deficit
(b) Revenue Deficit
(c) Fiscal Deficit
(d) Monetized Deficit
Ans. (d)

2. The famous book “The Philosophy of Management” was written by:
(a) Henry Fayol
(b) Oliver Scheldon
(c) F. W. Taylor
(d) Urwick
Ans. (b)

3. Arrange the following ingredients of communication process in the proper order:
1. Message
2. Receiver
3. Encoder
4. Channel
5. Decoder
(a) 1, 3, 2, 5, 4
(b) 1, 3, 4, 2, 5
(c) 3, 1, 4, 5, 2
(d) 3, 1, 2, 4, 5
Ans. (c)

4. Marginal Revenue will be negative if the demand is:
(a) Relatively elastic
(b) Unitary elastic
(c) Relatively inelastic
(d) Perfectly elastic
Ans. (c)

5. Price control; is one of the monopoly regulations which is most advantageous for:
(a) The producer
(b) The consumer
(c) The government
(d) The seller
Ans. (b)

6. Which one of the following is considered as the first principle of organization?
(a) Delegation
(b) Co-ordination
(c) Unity of command
(d) Supervision
Ans. (b)

7. Find the odd one out:
(a) Human relations theory
(b) Informal functioning
(c) Humanistic theory
(d) Structural theory
Ans. (d)

8. The real aim of production is:
(a) To create material goods
(b) To eliminate poverty
(c) To satisfy people’s wants
(d) To provide basic necessities.
Ans. (c)

9. At the point of inflexion, the marginal utility is:
(a) Increasing
(c) Maximum
(b) Decreasing
(d) Negative
Ans. (c)

10. “Production” may be defined as an act of:
(a) Creating utility
(b) Earning profit
(c) Destroying utility
(d) Providing services
Ans. (a)

11. The Scientific Management stressed upon:
1. Rationality
2. Specialization
3. Technical Competence
4. Predictability
Select the correct code:
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) l, 2, 3 and 4
Ans. (d)

12. Arrange the Maslow’s Need Hierarchy in the descending order:
1. Social
2. Self-Actualization
3. Physiological
4. Ego
5. Security
(a) 3, 5, 1, 4, 2
(b) 3, 5, 1, 2, 4
(c) 2, 4, 1, 3, 5
(d) 2, 4, 1, 5, 3
Ans. (d)

13. According to which theory, leadership is multi dimensional?
(a) Behavioural Theory
(b) Situational Theory
(c) Trait Theory
(d) None of the above
Ans. (b)

14. Which of the following according to Hertzberg are not the motivators?
1. Responsibility
2. Recognition
3. Interpersonal relations
4. Work itself
Ans. (c)

15. The practice of placing a candidate at the right job is:
(a) Selection
(b) Placement
(c) Interview
(d) None of these
Ans. (a)

16. Selection process in any organization is usually proceeded by the preparation of:
(a) Human resources audit
(b) Operations audit
(c) Human resources inventory
(d) Human resources accounting
Ans. (c)

17. A written statement of the main duties and responsibilities which a particular job entails is called:
(a) Job analysis
(b) Job specification
(c) Job description
(d) Job evaluation
Ans. (c)

18. Partnership is a form of business organization in which business debts can be recovered from:
(a) The managing partners
(b) MI the managers and partners
(c) The firm and the managers
(d) The firm and all the partners
Ans. (d)

19. The main objective of Stock Exchange is to:
(a) Provide facilities for speculation
(b) Safeguard the interest of investors
(c) Help in the capital formation in the country
(d) Provide a ready market for securities
Ans. (b)

20. Contango charge is paid by a:
(a) Bull speculator to bear speculator
(b) Bear speculator to bull speculator
(c) Lame duck to bull speculator
(d) Bull to lane duck speculator
Ans. (a)

21. MRTP Act came into force in:
(a) 1969
(b) 1970
(c) 1971
(d) 1980

22. Dumping is an example of:
(a) Monopolistic practice in international trade
(b) Monopoly in international trade
(c) Oligopoly in international trade
(d) Perfect competition in international trade
Ans. (a)

23. A critical activity is defined as one whose:
(a) Total float is zero
(b) Free float is zero
(c) Duration is the longest
(d) None of the above
Ans. (a)

24.‘t’ Distribution was discovered by:
(a) Karl Pearson
(b) Fisher
(c) Laplace
(d) Gosset
Ans. (d)

25. Scheduled bank is that bank which is:
(a) Nationalized
(b) Not nationalized
(c) Bared at foreign country
(d) Include in the second schedule of RBI
Ans. (d)

feedback