BARC Aptitude-Reasoning Contributed by Previous years updated on May 2019

BARC previous years question papers of different examinations. BARC aptitude ,reasoning and technical questions with answers

Questions 1 – 5 : In the question 1 to 5 select the one which is different from rest three:
1. A. Bullet 
B. Rifle 
C. Pistol 
D. Gun 
E. None of these
Ans : A. Bullet

2. A. 7426 
B. 3672 
C. 4465 
D. 5572 
E. None of these
Ans : B. Except 3672, the sum of the digits of all other number is 19.

3. A. Chess 
B. Cricket 
C. Table Tennis 
D. Carrom 
E. None of these
Ans : B. Cricket

4. A. Girls 
B. Boys 
C. Friends 
D. Flowers 
E. None of these
Ans : D. Flowers

5. A. Petrol 
B. Diesel 
C. Vanaspati 
D. Kerosene 
E. None of these
Ans : C. Except Vanaspati all others are petroleum products

Questions 6 – 10 : In each of the following items the first two words have some relationship. Find out word from 4 alternatives given, which as the same relationship with the third word:
6. Doctor : Patient : : Advocate:
A. Witness 
B. Fees 
C. Client 
D. Thief 
E. None of these
Ans : C. Client

7. Flower : Bouquet : : Bank :
A. Captain 
B. Team 
C. Playground 
D. Flock 
E. None of these
Ans : B. Team

8. Post-office : Envelope : : Bank :
A. Account 
B. Money 
C. Cheque 
D. Manager 
E. None of these
Ans : B. Money

9. Peace : Amity : : Conceal :
A. Reveal 
B. Hide 
C. Disappear 
D. Proclaim 
E. None of these
Ans : B. Hide

10. Ear : Music : : Nose
A. Face 
B. Breath 
C. Smell 
D. Voice 
E. None of these
Ans : C. Smell

Questions 11-15 : Choose the correct answer from the alternatives given:
11. A student bought 4 books of Rs 120, from one book-shop and 6 books for Rs.150 from another. The average price he paid per book, was:
A. Rs.27 
B. 27 1/2 
C. 135 
D. 138 
E. None of these
Ans : A. Average price = 120 * 150 = 270 = Rs 27
10 10

12. If the rate of simple interest is 12 % per annum the amount that that would fetch interest of Rs.6,000 per annum is
A. Rs. 720 
B. Rs. 48543.69 
C. Rs. 50,000
D. Rs. 72,000 
E. None of these
Ans : C. Required sum = 6000 * 100 = Rs. 50,000

13. Raghu ranks 19th in the class of 40. What is his rank from the last?
A. Rs. 20
B. 19 
C. 21 
D. 22 
E. None of these
Ans : D. Raghu’s rank from the last = 40 – 19 + 1 = 22

14. The income of Ramesh is 25% more than the income of Mahesh. The income of Mahesh is less than income of Ramesh by:
A. 20% 
B. 25% 
C. 30% 
D. 50% 
E. None of these
Ans : A. Required Percent = 25 * 100 = 20 %

15. If the perimeter of a rectangular filed is 200m and its breadth is 40m then is its area (in m2) is
A. 1200 
B. 2400 
C. 4800 
D. 6000 
E. None of these
Ans : B. Let / be the length of the rectangle.
Then 2 ( / + 40) = 200 ? 1 = 60 m ie Area = 60 * 40 = 2400 m2

feedback