Quantitative Aptitude-Permutation and Combination- Key Notes updated on Jul 2019
A permutation is an arrangement of all or part of a set of objects, with regard to the order of the arrangement. The combination is a way of selecting items from a collection, such that (unlike permutations) the order of selection does not matter. Permutation and combination is all about counting and arrangements made from a certain group of data.

Permutation and Combination-Permutation and Combination- Key Notes

|   35985
  • Permutation and Combination  Aptitude basics, practice questions, answers and explanations 
    Prepare for companies tests and interviews

     

nPr =  n!/ (n-r)! 

nCr =  n!/r!(n-r)! 

nCr = nC(n-r)
nCr =  nPr/r!

0!=1
1!=1
nPn=n!
nP1=n
nC1=n
nCn=1

Exercise questions

1. How many words can be formed by re-arranging the letters of the word ASCENT such that A and T occupy the first and last position respectively?
A)5!     
B)4!            
C)6! - 2!       
D)6! / 2!

2. There are 2 brothers among a group of 20 persons. In how many ways can the group be arranged around a circle so that there is exactly one person between the two brothers?
A) 2 * 19!             
B)18! * 18                 
C) 19! * 18               
D)2 * 18!

3. There are 12 yes or no questions. How many ways can these be answered?
A) 1024  
B) 2048            
C) 4096  
D)144

4. How many ways can 4 prizes be given away to 3 boys, if each boy is eligible for all the prizes?
A) 256    
B) 12            
C) 81            
D) None of these

5. A team of 8 students goes on an excursion, in two cars, of which one can seat 5 and the other only 4. In how many ways can they travel?
A) 9        
B)26              
C)126             
D) 3920

6. How many numbers are there between 100 and 1000 such that at least one of their digits is 6?
A) 648    
B) 258           
C) 654            
D)252

7. How many ways can 10 letters be posted in 5 post boxes, if each of the post boxes can take more than 10 letters?
A) 510                  
B) 105           
C) 10P5 
D) 10C5

8. In how many ways can the letters of the word EDUCATION be rearranged so that the relative position of the vowels and consonants remain the same as in the word EDUCATION?
A) 9!/4    
B) 9!/(4!*5!)
C) 4!*5!
D) None of these

9. In how many ways can 15 people be seated around two round tables with seating capacities of 7 and 8 people?
A) 15!/(8!)            
B) 7!*8!            
C) (15C8)*6!*7!            
D)2*(15C7)*6!*7!

10. If the letters of the word CHASM are rearranged to form 5 letter words such that none of the word repeat and the results arranged in ascending order as in a dictionary what is the rank of the word CHASM?
A) 24 
B)31 
C) 32 
D)30

11. How many words of 4 consonants and 3 vowels can be made from 12 consonants and 4 vowels, if all the letters are different?
A) 16C7 * 7!  
B) 12C4 * 4C3 * 7!  
C) 12C3 * 4C4  
D) 12C4 * 4C3

12. In how many ways can 5 letters be posted in 3 post boxes, if any number of letters can be posted in all of the three post boxes?
A) 5C3   
B) 5P3           
C) 53            
D)35

13. How many number of times will the digit '7' be written when listing the integers from 1 to 1000?
A) 271    
B) 300            
C) 252           
D)304

14. There are 6 boxes numbered 1, 2,...6. Each box is to be filled up either with a red or a green ball in such a way that at least 1 box contains a green ball and the boxes containing green balls are consecutively numbered. The total number of ways in which this can be done is
A) 5
B) 21
C) 33 
D) 60

15. What is the value of 1*1! + 2*2! + 3!*3! + ............ n*n!, where n! means n factorial or n(n-A(n-2)...1
A) n(n-A(n-A!))    
B) (n+A!)/(n(n-A))     
C) (n+A! - n!)  D) (n + A! - 1!)

 

Answers

1.B; 2.D; 3.C; 4.C; 5.C; 6.D; 7.A; 8.C; 9.C; 10.C; 11.B; 12.D; 13.B; 14.B; 15.D

A permutation is an arrangement of all or part of a set of objects, with regard to the order of the arrangement. The combination is a way of selecting items from a collection, such that (unlike permutations) the order of selection does not matter. Permutation and combination is all about counting and arrangements made from a certain group of data. Freshersworld.com provides questions and answers with explanations on Permutation and combination. It also provides with practice questions, solved examples that would help candidates in clearing all the competitive tests. It also provides online test on Permutation and combination - quantitative Aptitude. What is a formula of permutation? n!/(n-r)! What is the difference between permutation and combination? In permutation order of things is considered, whereas in combination, order of things doesn’t matter. Example of permutation: Picking first, second and third place winners. Example of combination: Picking three winners.
feedback